Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bry er inte om Scania

Annons

Scania ska flytta sin verksamhet från Falun trots att verksamheten ger en rejäl vinst. Detta är ett nytt tydligt exempel på "kvartalskapitalism" och att svaga bolagsstyrelser ger utrymme för personlig girighet.

Direktörer får som bekant extra bonus när företagen de är anställda att leda gör vinster på grund av omflyttningar och tvivelaktiga och kortsiktiga besparingar.

I flera månader har man pressat och hetsat personalen att jobba extra och i ett högre tempo, antagligen för att bygga upp buffertar för den kommande flytten. Eftersom det är människor och inte maskiner som arbetar i företaget så har naturligtvis personalen tappat sin motivation att ge järnet för Scania.

Hur dum får man vara som direktör? Har man ingen som helst social kompetens? Man kommer med ett erbjudande om 3000 kronor extra om man ställer upp på att jobba häcken av sig och dessutom övertid. Naturligtvis upplevs det som ett hån av de anställda. Det motsvarar ungefär fem minuters direktörsjobb.

Problemet för företaget är att även om direktören jobbar fem minuter extra så blir inga axlar producerade. Det finns ingen som helst anledning att jobba utöver den vanliga takten och extra övertid. Företaget bryr sig inte om er varför ska ni då bry er om företaget?

BENGT HOLMQUIST (S)

Mer läsning

Annons