Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bry er i kväll, föräldrar"

Annons

Förr om åren har ungdomar samlats på lite olika platser för att kunna festa i fred utan föräldrar. Sådana tillhåll för har varit fotbollsplanen vid Gylle skola, Tunaåstrand och Båtstabadet.
– Men i dag fungerar det annorlunda när ungdomarna bestämmer var det är fest. Nu är det mobiltelefon och då går det snabbt, säger Tommy Hvenström.
En annan variant är att man går ut på nätet och berättar var det är fest på gång. Men det är en farlig metod varnar man.
– Det finns många som bara sitter och tittar på nätet för att se var det är fest. Kommer alla till en sådan fest kan det urarta, säger Kevin Ferguson, fältis på Tjärnaängskolan.
För ungdom från årskurs 7 och uppåt är det drogfritt disco på Cozmoz mellan 20-00. Dit är även föräldrar välkomna för att bekanta sig med miljön.
Just att föräldrar bryr sig om vart deras barn ska gå kvällen är mycket, mycket viktigt.
– Man måste bry sig och fråga. Kolla om allt stämmer. Ungdomar kan säga en sak och göra något helt annat, säger Monica Malmqvist.
På Humlan kommer ungdomsverksamheten ha öppet hus mellan 20-02 och där kan nattvandrande föräldrar titta förbi för att fika eller bara prata.
– Vi vill ha ut så många föräldrar så möjligt, inte bara i centrum utan även i våra bostadsområden.
– Det brukar finnas något ställe i varje område dit ungdomarna dras för att festa och få vara ifred, säger Tommy Hvenström.
Därför menar ungdomsverksamheten att om flera föräldrar i till exempel Skräddarbacken vill gå ut tillsammans kan man göra det på hemma plan. Alla behöver inte samlas i centrum.
På plats finns även två skolsköterskor ifall något skulle hända. Men för fulla ungdomar ser man helst att föräldrar direkt tar hand om.
– Men givetvis har vi kontakt med polis och ambulans om det skulle behövas, säger Monica Malmqvist.
För alla undrande föräldrar har man även en jourtelefon öppen mellan 20-01.30 dit alla som vill fråga eller berätta något är välkomna.
Numret dit är 0243/660 61.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons