Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutal räd krävde många liv i Tchad

Annons

Fruktansvärda scener har mött FN-personal som nått byar i östra Tchad sedan de skövlats i milisräder som krävt uppemot 400 människors liv. Läget blir alltmer spänt i gränsområdet mot Sudan, som hotar med våld.

Personal från FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) möttes av "apokalyptiska" scener när de tog sig fram till byar som skövlades brutalt den 31 mars. Den fruktade janjawidmilisen i Sudan har pekats ut för massakrerna.

Först i förra veckan nådde FN-gruppen de avsides belägna byarna Tiero och Marena. En överväldigande stank slog emot dem. I ruinerna av "hundra och åter hundra" nedbrända hus hittades kroppar av både människor och djur i olika stadier av förruttnelse. Det pyrde fortfarande i en del ruiner.

FN-personalen lät begrava de döda på den plats där deras kroppar hittades, många av dem i massgravar.

Klart står i alla fall att den tidigare uppskattningen på 65 döda måste höjas avsevärt _ till mellan 200 och 400 enligt FN.

Minst 80 personer skadades också i de brutala attackerna, som tros vara en hämndaktion för att två medlemmar av en arabisk klan dödats av afrikansk milis.

Allt tyder på att byborna överraskats av attacken och inte haft tid att fly eftersom de lämnat kvar både tillhörigheter och husdjur.

Många barn och gamla som överlevde attackerna dog i stället av utmattning och uttorkning under sin flykt.

Omkring 18|000 flyktingar från byar i området har enligt UNHCR samlats i staden Habile.

Uppgiften om strider mellan reguljära förband och oroar Jan Eliasson, FN:s generalsekreterares sändebud för Darfur.

Han välkomnar även USA:s och Kinas försök att öka det diplomatiska trycket på parterna i Darfurkonflikten.

Tchad och Sudan har länge anklagat varandra för stöd till rebellgrupper som gör räder över gränsen, men nu höjs tonläget ytterligare. Sudans regering hävdar att en styrka från Tchad attackerat arméförband i Sudan. 17 sudanesiska soldater och poliser ska ha dödats och ytterligare ett 40-tal sårats i attacken, som också krävde ett stort antal civila offer.

Sudan hotar med kraftfulla motåtgärder och överväger såväl politiska och diplomatiska som militära medel, enligt en armékälla.

Tvärtemot tchadiska regeringens tidigare dementier medgav senare landets kommunikationsminister att Tchads armé utnyttjat sin "rätt till förföljelse" till att driva rebellstyrkan tillbaka in i Sudan. I samband med den offensiven utbröt strider mellan tchadiska och sudanesiska arméförband, sade ministern.

Tchad uppger å sin sida att en kolonn med 200 rebellfordon från Sudan angripit gränsposteringar i staden Aldjirema. Minst åtta soldater från Tchad och ett antal rebeller ska ha dödats innan attacken slogs tillbaka. Tchads regering begär att omvärlden ingriper för att stoppa Sudans försök att destabilisera landet.

Sydafrikas president Thabo Mbeki väntades på tisdagen till Sudans huvudstad Khartum för att diskutera bland annat Darfurkrisen med president Omar Hassan al-Bashir. USA och Kina höll ett telefonmöte om att öka de diplomatiska ansträngningarna för att stoppa våldet.

Över 200|000 människor har dödats och minst två miljoner flytt under den fyra år långa konflikten i Darfurregionen i västra Sudan, där janjawidmilisen mördat med stöd av sudanesiska styrkor. Hundratusentals människor har flytt över gränsen till Tchad.

TT

Mer läsning

Annons