Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunnsviksbo bärgar stridsplan ur havet

Annons

Det är efter många timmars efterforskning och ett omfattande detektivarbete som han har lyckats lokalisera det gamla före detta amerikanska stridsplanet som ligger på 44 meters djup utanför Dalarö.

Han räknar kallt med att bärgningen ska kunna äga rum under augusti. Förberedelserna är långt framskridna och projektet kommer att offentliggöras vid en presskonferens i Stockholm under den kommande veckan.

Danielssons projekt väntas nämligen väcka mediaintresse långt utanför landets gränser. Han och övriga nyckelpersoner i sammanhanget kommer att möta folk från såväl svenska som utländska medier ombord på ett mätfartyg. Båten kommer då att ligga vid kaj på Skeppsholmen.

- Fram till nu har jag medvetet legat lågt med det här för att inte riskera att någon annan skulle komma före, berättar Danielsson.

- Men nu har jag fått äganderätten till planet och dessutom tillstånd att bärga det. Går allt som planerat kommer Mustangen att finnas hemma hos mig i Brunnsvik redan under innevarande säsong, berättar Danielsson i en förhandsintervju för NLT på tisdagen.

Danielsson blev allmänt känd för sitt brinnande intresse för flyg, Mustanger i synnerhet, när han under förra sommaren grävde upp en Merlinmotor och andra delar av en Mustang på en åker utanför Uppsala.

Nu handlar det dock om en betydligt mer avancerad bärgning. Nere på havsdjupet finns nämligen en skadad men i övrigt helt orörd 40-talsmaskin som inte har nåtts av vrakplundrare. Danielsson har gjort sitt livs fynd.

- Jag är kompis med folk som har resurser, fortsätter Danielsson och låter förstå att han har en hel stab av medarbetare som hjälper honom. Bland annat kan nämnas att dykarna, som har en viktig nyckelroll, ställer upp helt gratis.

När Danielsson nu kallar till presskonferens har han redan lett fyra expeditioner till fyndplatsen för att bland annat mäta in och filma vraket.

- I praktiken återstår bara att plocka upp det och köra hem det till min tomt, säger han med entusiasm.

Om den aktuella Mustangen kan berättas att det var ett av ett 50-tal amerikanska plan som kom till Sverige i april 1944, mitt under brinnande världskrig.

- Det finns en uppgift att de skulle användas mot tyskarna i Narvik, berättar Danielsson.

Efter kriget köptes Mustangerna av det svenska flygvapnet och littrerades till J26. Danielssons plan registrerades in som nummer 26030 och placerades i andra divisionen vid flygflottiljen F16 i Uppsala.

Det flögs för sista gången i samband med en manöver för drygt 57 år sedan eller den 23 juli 1946.

- Åtta plan ingick och de flög väldigt lågt över havet, ena vingen på "mitt" plan tog i vattenytan och då var katastrofen ett faktum, slutar Danielsson som blivit bekant med den förolyckade pilotens rotekamrat, numera pensionär och bosatt i Skåne.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons