Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunnsvik drar ned på personalstyrkan

Annons

Ett par servicetjänster kommer dock att försvinna.

- Vi klarar det genom att inte förlänga ett par vikariat. Det här löser vi utan större problem, säger kommunals fortroendeman på Brunnsvik, Leif Andersson.

Christer Wahlbäck, förre landstingsrådet, tog över som rektor på Brunnsvik i fjol och det har varit tufft, säger han.

- Vi befinner oss i en trång ekonomisk situation vilket i huvudsak beror på att statsbidragen till landets folkhögskolor minskat. Läget är fortfarande allvarligt men vi har lagt en budget i balans och den ska vi hålla.

- Vi är nu mycket tajt organiserade.

- På kostnadssidan finns det ingenting mer att göra. Det är inte aktuellt med några uppsägningar av fast anställd personal. Vi prövar ett par tjänster på Kommunals område och därför är det viktiga att öka intäkterna. Därför vill vi anställa en kursgårdschef som målmedvetet och tydligt kan marknadsföra Brunnsvik.

- Brunnsvik ska göras mer känt i närområdet men också i större sammanhang. Ökad beläggning är detsamma som ökade intäkter, säger Christer Wahlbäck

Ekonomisk kris vållar heta känslor och hetast har de varit runt planerna på att inrätta en ny tjänst som kursgårdschef där det varit medlemsomröstningar och misstroendeförklaringar bland personal mot förslaget att göra Monica Ferner till kursgårdschef.

Personalen vill se hyresgästföreningens ombudsman Lars-Åke Larsson.

Christer Wahlbäck berättar att man inte är helt överens:

- Men vi är eniga om att vi ska ha en kursgårdschef och vi är överens om Larsson men allt är inte riktigt klart ännu. Som jag tolkar det i dag så finns ingen oenighet, säger Wahlbäck.

Innan Brunnsvik organiserades om för ett par år sedan fanns ett medbestämmandeavtal och här har Roger Hemming, ombudsman Handels och Siv Hjalmar, Kommunalsektionen tillsammans med ett ombud för lärarna diskuterat med Brunnsviks ledning om hur formerna för facklig samverakan ska fungera på arbetarrörelsens folkhögskola.

- Nu finns inget medbestämmandeavtal och jag tycker att det vore utmärkt om vi får ett. Därför arbetar jag nu med att ta in olika exempel på olika fungerande medbetsämmandeavtal.

- Det hoppas jag att vi ska få till på Brunnsvik, säger Wahlbäck.

Brunnsvik omsätter närmare 40 miljoner och har ett 80-tal anställda varav hälften är lärare.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons