Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruksanvisning för ett klokt OS-tittande

Annons

Det kallades för världens största show redan för länge, länge, länge sedan. Vad ska det kallas i dag?

Världens största tv-spektakel?

Det är ju i alla fall precis vad det blivit.

Världens största tv-spektakel och definitivt ett av de dyraste också.

Att du och jag och nästan alla andra runt om i världen med tillgång till en tv-apparat nu kan titta på nästan allt som händer i Aten kostar tv-bolagen så stora pengar att det är svårt att riktigt fatta.

Så stort, dyrt, händelserikt och intressant är allt det där som sker de närmaste veckorna i Aten där elden tändes sent i går kväll. OS i tv från morgon till kväll i två veckor i ett antal kanaler väntar. Men hur mycket orkar vi egentligen med?

Tja, säg det. Själv räknar jag mig till skaran mycket intresserade men vågar ändå lova mig själv att titta med viss, faktiskt ganska stor, urskiljning.

Ett gott råd: Gör så du också. Jag tror, med viss erfarenhet från ganska många OS i tv-soffan, att det ger störst behållning.

Men nog skulle det behövas en liten bruksanvisning i ämnet OS-tittande. Eller hur?

Här är mitt försök till en:

Viktigast: Välj med omsorg.

Att vara intresserad av alla idrotter är nog omöjligt. Att titta på en sport jag inte är ett uns intresserad av bara för att det råkar brinna en olympisk eld i närheten gör jag inte. Då orkar jag ju inte se det jag prioriterar högst fullt ut.

Det kan väl inte hjälpas att jag likt många andra undrar vad vissa sporter egentligen har att göra på det olympiska programmet. Men det är klart: Ibland kan en "hopplös" idrott visa sig vara bra tv-underhållning.

Jag tänker exempelvis på när bågskytte blev en riktigt rolig tv-sport med Magnus Petersson i Atlanta för åtta år sedan.

Också viktigt: Försök ha bra koll på tablåerna.

Inte minst under ett OS vet vi att förändringar och omkastningar kan ske med kort varsel. Så kolla på text-tv, på nätet eller vid påannonseringarna.

Lita inte på en sedan länge tryckt tv-tidning. Där finns inte några sena förändringar i programmen.

De närmaste veckorna är det dessutom extra viktigt och extra svårt.

Det är nämligen OS i många kanaler förutom SVT1 och 2. Det sänds OS i digitala 24 och även i Barnkanalen när barnprogrammen slutat. Det sänds OS i TV4 och TV4 plus och en extra digital kanal också. Främst fotboll men även basket. Dessutom finns Eurosport.

Så den som vill titta på OS de närmaste veckorna behöver inte göra som jag själv, åka till Grekland. Dock till en plats ganska långt från Aten...

Men ni som inte vill se OS? Jodå, det finns annat i tablåerna också. Men naturligtvis inte speciellt mycket mer eller bättre än en vanlig sommarmånad.

Veckans guld

Vem vinner kampen om de svenska tv-tittarna under OS? Tar Carolina Klüft guld även i den grenen? Eller behåller fotbollstjejerna titeln?

Veckans sand

Sluttrallat på Skansen. Slut för i år. Slut för alltid? I alla fall för Lundin, hoppas jag. Han har haft sin chans nu.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons