Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruket var platsen för gisslandrama

Annons

Under två dagar har polisens nationella insatsstyrka befunnit sig i Falun respektive Långshyttan.

- Vi fick kontakt med militären här uppe och de har hittat bra övningsobjekt och ställt upp med figuranter, berättar insatsledaren Bengt Grönlund.

Samtidigt som övningens drama pågick vid järnverkets gamla byggnader fortsatte livet i Långshyttan som vanligt. Mellan skottsalvorna passerade en sopbil och nästa skift kom för att börja arbetsdagen på verket.

Någon förvarning om övningen var det inte möjligt att gå ut med. För den nationella insatsstyrkan är det en balansgång. De vill visa att de finns samtidigt som de vill vara anonyma vad gäller utseende och kompetensnivå.

Övningarna är ett samarbete mellan den nationella insatsstyrkan och Dalregementsgruppen. Militären har hittat övningsområden, dels Dalregementets område i Falun men också bruksmiljön i Långshyttan.

Hemvärnets insatskompani var också på plats med ett tjugotal man.

- Vi ställer upp som motspelare och figuranter. Insatskompaniet är en modern skyddsstyrka som kommer att erbjuda polisen ett bra motstånd, förklarar Anders Svensson från Hemvärnet, som betonar att de givetvis står på samma sida som polisen. Men de ställer upp för övningens skull.

Scenariot som Bengt Grönlund satt samman var ett rån- och gisslandrama vid en värdedepå.

Insatskompaniet agerade både rånare och gisslan.

I centrum av dramat fanns en värdetransportbil med väktare. En annan aspekt var ett uttalat kidnappningshot mot värdedepåns chef. Scenariots delar är hämtade ur verklighetens kriminalitet.

Den nationella insatsstyrkan har hälften av sin arbetstid avsatt till träning och utbildning.

- Vi ville träna i ett snabbt scenario. Här möts vi av farliga situationer som kräver ett spontant agerande efter ett inlärt mönster, förklarar Bengt Grönlund.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons