Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruggen till Peking igen

Annons

I fjol var Ludvikakonst-nären Franz van Bruggen som enda nordiska konstnär i Peking, inbjuden av Kinas kulturdepartement och stadens ledning.

Konstnärer från hela världen handplockades av Kinas kulturministerium. Bland de 2 500 konstnärerna plockades 40 namn ut, varav Franz van Bruggens var ett. Under sju veckor utfördes hans konstverk, en ismansskulptur i granit på plats i Peking, tillsammans med de andra konstnärerna och stenarbetarlag.

Nu är det dags igen.

- Jag har blivit inbjuden till den stora bienalen i Peking mellan den 16 och 24 september, mitt kopparkonstverk har redan sänts till Kina, berättar van Bruggen som nu är en av 200 konstnärer från väst som ska möta 200 konstnärer från Asien under temat 1900-talets konst vid en jätteutställning i Peking som kommer att locka 10 000-tals besökare.

- En stor ära är det, massor med välkända konstnärer, kanske inte i Ludvika men i konstvärlden, är inbjudna.

- Jag har fått i uppdrag att hålla ett av talen och det kommer att handla om svensk offentlig konst, berättar van Bruggen som hoppas att hans medverkan i bienalen i Peking kommer att resultera i att han får representera Sverige ytterligare någon gång i framtiden.

En bienal är en återkommande konstutställning som hålls vartannat år och vill det sig väl för Ludvikas store konstnär så kan han få en plats vid den bienal som ska hållas inför de olympiska spelen i Peking 2008

Tidningen återkommer med Franz van Bruggens berättelse och bilder från bienalen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons