Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsvåg i trädgårdslandet

Annons

Det är inte första gången som Iris och Nils Magnusson får besök av grönsakstjuvar. Förra sommaren var de också drabbade, och även tidigare denna sommar.

- De har varit här två gånger tidigare i sommar, men då var inte allt moget. Nu var det klart att skörda, säger Iris.

Hon gjorde upptäckten i torsdags morse, när hon gick ut för att se till växthuset, där hon noggrannt har vårdat sina tomater och gurkor sedan i vintras.

- Det är så mycket jobb. I februari satte jag frön, sedan har det varit mycket skötsel med vattning och omplantering.

Lönen för mödan är rejäla gurkor, och saftiga tomater av olika sorter. Mycket bättre än affärens, tycker Iris, som brukar ge bort en del till grannarna också. Men i år gick det värre. Tjuvarna hann först.

Och det var inte bara tomat och gurka som föll de "gröna" tjuvarna på läppen. I grönsakslandet har de försett sig med lök, broccoli och potatis. Grannhusen har råkat ut för samma sak. Vid tidigare stöldräder har förövarna tydligen inte varit särskilt intresserade av att äta upp stöldgodset, utan nöjt sig med att sprida ut det på gågatorna i området.

- Man undrar varför de ska hit och ta våra saker, säger Iris.

Hon, som kommer från Kiruna, tycker att det är extra roligt att kunna odla grönsaker som inte växer i Norrbotten. För att få ha sitt växthus och sitt trädgårdsland i fred i fortsättningen har hon därför satt upp både larm och lampa som styrs av rörelsesensorer.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons