Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsvåg i Älvdalen

Annons

- Vi har noterat att framför allt tillgreppsbrotten ökat i Älvdalen de senaste två åren och den omständigheten finns med i den handlingsplan vi ska arbeta efter, säger samordningschefen vid Mora-polisen, Jan-Erik Skarp.

Handlar det om extra polisresurser i Älvdalen?

- Det är riktigt att vi kommer att fokusera mera på Älvdalen, precis som vi gjort i Orsa där vi har stora problem med den förekommande missbrukssituationen med narkotika och andra droger.

- Brottskurvan i Orsa har planat ut i år i jämförelse med 2003, men den kriminalitet som fortfarande pågår där är generellt grövre än den i Älvdalen, säger Jan-Erik Skarp.

Antalet anmälda brott i Mora, Orsa och Älvdalen har, i jämförelse med i fjol, minskat från 2 804 till 2 781. Jämförelsen gäller tiden januari-oktober.

Tillgreppsbrotten i Älvdalen har ökat med 82, från 587 i fjol till 669. Samtidigt har de minskat i Mora och Orsa.

Bilstölder och försök till bil-stölder visar en nära 300-procentig ökning i Älvdalens kommun. Det var nio registrerade fram till sista oktober i fjol. Nu finns 25 anmälningar, varav 20 gjorts i Älvdalen och resterande fem i Idre och Särna.

Ändå är nivån på bilstölder i Älvdalen låg i jämförelse med Mora där 68 anmälningar gjorts i år. I Orsa är antalet 27 och i båda kommunerna är det en ökning från 2003.

Relativt kraftiga ökningar av misshandelsbrott kan även noteras i Mora och Orsa, samtidigt som nivån i Älvdalen 2004 är jämförbar med fjolåret.

Utredningschefen Hans Nylund kommenterar att anmälningarna om misshandel i Älvdalen till största delen härrör från Idre och fjällturismen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons