Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottsligheten en valfråga i Rättvik

/
  • I februari länsades klädbutiken Primo i Rättvik på märkeskläder för drygt etthundratusen kronor. Statistik visar att den grova brottsligheten ökat i Rättvik de senaste åren. Det har gett utslag i tidningens väljarbarometer. Brottsligheten är en viktig lokal valfråga - anser tidningens läsare i Rättvik.  Foto: Mats Laggar
  • Kattmyntan älskas av katter, som brukar rulla sig i bland de nässelliknande växterna.  Foto: Kjell Jansson

Annons

Liksom i övriga länet tycker tidningens läsare i Rättvik att vården och den sociala omsorgen är de två viktigaste valfrågorna.

Det som utmärker Rättvik från övriga läsare i länet är att brottslighet anses vara den tredje viktigaste valfrågan. Tidningens läsare totalt sett - över hela länet - placerar brottsligheten först på en sjätte plats.

Av polisens statistik som sammanställts av Brå, Brottsförebyggande rådet, framgår det också att Rättvik det senaste året drabbats av fler brott än tidigare.

Av de grövre brotten som våld, hot, kränkning, stöld, häleri och bränder ökade antalet anmälningar från 687 stycken under 2008 - till 958 stycken under 2009.

- Mellan 2008 och 2009 ökade brotten ganska rejält i kommunen. Dels i samband med de stora evenemangen som Classic Car Week, men även sådant som exempelvis organiserade grova stölder. Våldsbrotten ökade markant, med drygt 30 procent, från 76 till 120 anmälningar. Stölderna ökade med 20-25 procent. Vi hade också ett olustigt pistolrån som vi lyckades klara upp. Detta uppmärksammas av media - och det ger naturligtvis fokus på dessa frågor. Vilket är bra. Det är bra för alla att dessa frågor lyfts fram i valdebatten, säger Rättvikspolisens stationsbefäl Jonas Holfve.

Många av tidningens läsare i Rättvik kritiserar också i sina fritextsvar Lagen om offentlig upphandling, LOU. De vill göra det lättare för kommunen att handla närproducerat. Detta troligtvis med anledning av att Rättviks kommun tidigare i år fick bakläxa av Förvaltningsdomstolen då kommunen i strid mot lagen ställt krav om svensk djurskyddslag i sina kriterier - vilket enligt rätten diskriminerade kött- och mjölkbönder utanför Sverige.

Andra läsare efterlyser fler hyres- och bostadsrätter i kommunen. Rovdjurpolitik, levande glesbygd, väntetider inom vården, samhällsservice, invandringspolitiken och vindkraftverksutbyggnad är andra sakämnen som engagerar tidningens läsare i kommunen.

Några efterlyser även ett bättre lokalt demokratiskt system. Det kravet understryks också av en undersökning av Göteborgs universitet, som tidigare i år frågade landets kommunpolitiker "På det hela taget, hur nöjd är du med det sätt på vilket demokratin fungerar i din kommun?".

Rättvik hamnade trea från slutet - endast politikerna i Waxholm och Torsås upplevde den lokala demokratin som sämre.

I de lokala partiernas valprogram tonar också en direkt besläktad valfråga fram. Flera politiska partier, oppositionen och borgerliga allianspartiet SPI, vill göra frågan om kommunens fyra kommunalråd till en valfråga. De vill återgå till systemet med ett enda kommunalråd i kommunen.

Fotnot: Tidningens läsarenkät genomfördes under våren. Som underlag för att nå läsarna använde tidningen 13 000 e-postadresser till de prenumeranter som ansökt om Tidningskortet. Drygt 5 000 av dem deltog i undersökningen. Från Rättvik deltog drygt 100 läsare, ingen av dem var yngre än 30 år - 45 procent av deltagarna var 66 år eller äldre.

I kväll klockan 19.00 har du chansen att ställa dina lokala politiker mot väggen. Chatta med Rättviks politiker på www.dt.se.

Fakta: Brottsligheten en lokal valfråga

De viktigaste frågorna enligt tidningens läsare i Rättvik:

1, Vård, barn- och äldreomsorg.

2, Sysselsättning och jobben.

3, Brottslighet.

4, Skatter.

5, Skola och utbildning.

6, Företag och handel.

7, Miljö.

De viktigaste för hela länet:

1, Vård, barn- och äldreomsorg.

2, Sysselsättning och jobben.

3, Skola och utbildning.

4, Skatter.

5, Sjukförsäkringen.

6, Brottslighet.

7, Miljö.

Mer läsning

Annons