Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottslig fembarnsfar utvisas

Annons

En 41-årig grov våldsbrottsling och fembarnsfar utvisas på livstid från Sverige. Samhällsskyddet väger över barnens behov av sin far, slår HD fast.

Mannen har fem barn mellan 3 och 14 år med tre olika kvinnor. Han har enligt personutredningen god kontakt med samtliga, även om han inte kunnat träffa dem så mycket under de sammanlagt åtta år han suttit i fängelse.

Alla barnen vill ha kontakt med sin far och möjligheterna att träffa honom försämras om han utvisas. Hänsynen till barnens bästa talar således för att mannen borde få stanna i Sverige, anser Högsta domstolen. Betydelsen av deras behov förminskas dock genom mannens förhållningssätt. Ingenting tyder på att han är beredd att ändra sin livsföring och det kan antas att han kommer att begå nya brott, slår HD fast.

Mot barnens intresse ställs mannens tidigare brottslighet. Han har vistats i Sverige i 20 år. En stor del av tiden har vistelsen här varit olovlig. Han är dömd till utvisning två gånger tidigare, men har ändå kommit tillbaka och har vistats här illegalt de senaste tolv åren. Hans kriminalregister är omfattande. Han är dömd för bland annat grovt narkotikabrott och varusmuggling, misshandel, olaga hot, försök till våldtäkt och övergrepp i rättssak.

HD:s slutsats blir att det finns ett starkt samhällsintresse av att mannen ska förhindras att begå nya brott i Sverige. Dessa intressen väger över barnens behov, konstaterar HD.

Den dom som nu leder till utvisning gäller våldtäkt. På grund av det men som utvisningen innebär sänker HD mannens straff med ett halvår till två års fängelse.

TT

Mer läsning

Annons