Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brottets grovlek avgörande

Annons

- Vi prioriterar ärendefloran efter grovleken på brottet, säger Hans Nylund, chef för kriminalavdelningen vid Morapolisen, och tillägger att nämnda brott klassas som ett "D-ärende".

Under kategorin "A" hamnar mord, dråp, våldtäkt, grova rån, övergrepp mot barn, hot och våld mot kvinnor med mera. De grövsta brotten som kräver omedelbart agerande från polismakten.

Kategori "B" samlar grov misshandel, olaga hot, alla narkotikabrott, övergrepp i rättssak och grövre stöldbrott.

Under "C" sorterar även här olaga hot och olaga tvång (ej så allvarli ga), sexuellt ofredande, förskingring, bedrägerier och bokföringsbrott.

Kategori "D" så, samlar alla bedrägeribrott och förskingringar som understiger 25 000 kronor.

Det finns även en "E-kategori" och där samlas snatteri, skadegörelse, ofredande, bedrägligt beteende och brott mot knivlagen.

För att återgå till det misstänkta brott som inledningsvis nämndes är preskriptionstiden bara två år och polisen medger att det kan finnas risk att man inte hinner agera inom den tiden.

- Vi har en uttalad ambition att göra inslag även mot "D" och "E-ärenden", men oftast är den tiden begränsad till senhösten och våren då vi har tillräckligt med folk, säger Hans Nylund och fortsätter.

- Våra möjligheter styrs också av omfattningen på grövre brott. Ärenden typ besöksförbudsutredningar, olaga hot, kvinnomisshandel slår undan benen på all annan verksamhet.

Exempelvis kan nämnas att sommarstugeinbrott som anmäls där det inte finns någon misstänkt gärningsman skrivs av omgående.

- Vilket inte betyder att folk ska sluta anmäla den typen av brott. Ärendet finns diariefört och där stugägaren detaljerat kan ange vad som tillgripits finns möjlighet att binda en gärningsman som gripits för annat brott och kan bindas även till nämnda stöldgods.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons