Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brotten hotar tillväxten

Annons

Den organiserade brottsligheten är på sikt ett hot mot tillväxten i Stockholmsregionen.

Det slås fast i en ny rapport som för första gången lyfter fram kriminalitetens betydelse för Stockholms läns möjligheter att utvecklas.

Hon är ansvarig för rapporten som är en del av ett samarbete mellan Sthlm Jämt/länsstyrelsen, polisen i Stockholms län samt biståndsorganet Sida Östersjöenheten.

Enligt Marie Eriksson kan den organiserade brottsligheten snedvrida konkurrensen och påverka företagsklimatet negativt.

Genom att diskutera brottsligheten och föreslå en rad åtgärder hoppas man kunna behålla Stockholmsregionen som ett tryggt och rättssäkert område, som är en förutsättning för att Stockholm ska vara attraktivt.

I rapporten föreslås att samarbetet mellan olika myndigheter i länet stärks och förbättras. Polisen föreslås få större resurser för att avslöja och utreda exempelvis människohandeln.

I rapporten konstateras vidare att Stockholm fungerar som ett nordeuropeiskt nav för ekonomi och transporter men där framgår också att områdets goda färje-och flygförbindelser med de andra länderna i Östersjöregionen gjort Stockholm till en transitstation för organiserad brottslighet.

Den organiserade brottsligheten består egentligen av alla typer av brott men de som ökat är just människohandeln med sexuella inslag och smugglingen av människor.

Kriminalinspektör Jonas Trolle från Projekt Europa vid Stockholmspolisen anser att människohandeln är lönsam och mindre riskfylld än andra former av kriminalitet.

Trots att ingen vet hur omfattande den organiserade brottsligheten är tror Trolle att den redan hämmar tillväxten i Stockholm.

TT

Mer läsning

Annons