Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott mot LSS-lagen

Annons

Personer med funktionshinder har rätt till stöd och service utifrån sina individuella behov. Ändå har fyra av länets kommuner infört riktlinjer som begränsar rättigheterna. Ytterligare tre - Hedemora, Malung och Vansbro - planerar liknande riktlinjer.

Begränsningarna ser olika ut, men det kan handla om att funktionshindrade i vissa åldrar nekas stöd, att stöd bara ges i viss bestämd omfattning eller under en begränsad tid.

-Kommunerna har skapat egna begränsningar och tar ibland lagen i egna händer. Om, och i vilken utsträckning den enskilde får sina behov tillgodosedda avgörs av i vilken kommun han eller hon bor. Det är helt oacceptabelt och drabbar personer som är beroende av, och har rätt till samhällets stöd, säger Paula Jäverdahl.

Hon har varit med och sammanställt granskningen av hur samtliga landets kommuner lever upp till lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

I tisdags överlämnades rapporten till Socialdepartementet. Den visar att politikerna i 128 av 290 kommuner har antagit egna riktlinjer för bedömning av rätten till stöd och service och att endast 13 av 128 är helt fria från begränsningar. Dessutom planerar ytterligare ett 60-tal kommuner att införa liknande riktlinjer.

-Klart jag är förvånad. Det är ju inte meningen att LSS, som är en rättighetslag, ska styras upp på grund av kommunernas svåra ekonomiska situation, säger hon.

I Dalarna sköter sig kommunerna något bättre, men ändå har 27 procent, eller fyra kommuner satt sig över lagen. Störst övertramp gör Avesta och Rättvik som nu också får mycket allvarlig kritik från länsstyrelsen.

-Nu förväntar vi oss att kommunerna tar bort sina begränsningar. Det här kommer vi att följa tills begränsningarna är helt borta, säger Jäverdahl som också hoppas att Socialdepartimentet ska bidra till att de enskilda LSS-handläggarna i landets kommuner får bättre underlag för sina beslut i framtiden.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons