Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Brott har klarats upp"

Annons

Borlänge kommun har under en längre tid haft planer på att kameraövervaka delar av centrum. Detta för att öka tryggheten och minska brottsligheten.

Signalerna från länsstyrelsen som hanterar tillståndsfrågan har dock inte varit positiv. Någon formell ansökan har därför inte inlämnats.

Kommunen och polisen samverkar nu i kamerafrågan. Ett studiebesök har skett i Eskilstuna, där kameraövervakning införts på prov vid ett torg i centrum. Vid torget har det förekommit en hel del stölder och annan brottslighet.

Borlänges brottsförebyggare Sonja Sahlin säger att det är positiva tongångar i Eskilstuna.

- Ja, de tycker att de har goda erfarenheter. De har även använt kameran i ett annat sammanhang. De ligger ett hotell där som hade "höjdare" på besök och det fanns risk för attentat. Då användes kameran i det sammanhanget.

- Det är lugnare i området och de har även kunnat lösa brott. Bland annat berättade de om en misshandel som kunde redas ut tack vare att det fanns på film.

I Eskilstuna är övervakningen ett samarbete mellan kommunen och polisen.

- Polisen sköter allt genom länskommunikationscentralen, berättar Sonja Sahlin.

Kommunen och polisen ska nu tillsammans fortsätta förberedelserna inför en formell ansökan. Bland annat ska det analyseras vilka som är problemområdena.

- Vad vi vill ha ut och hur det ska fungera. Vi har också rent tekniska frågor. I Eskilstuna säger man att vi får räkna med en planeringstid på 1-2 år.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons