Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröt benet i sjuktransport

Annons

Kalle Zornow, gravt handikappad sedan födseln, behöver dialysbehandling varannan dag. Transporten till dialysbehandlingen i Falun ordnas med sjuktransport i taxibuss.

- I fredags kväll skjutades Kalle av rampen från sjuktransporten. Rullstolens fotstöd var inte nedfällda. Kalles ben hängde och dinglade när rullstolen rullades av - troligtis vreds benet runt på något sätt. Chauffören medgav att han gjort Kalle illa, säger mamman.

Dagen efter förstod Kalles personliga assistent att något var fel.

- De fick åka akut till Falu lasarett. Efter lång väntan i akutavdelningen röntgades Kalle under lördagskvällen.

- Läkaren säger att lårbenshalsen är av. Kalle lades in för eventuell operation, säger hon.

Kalles mamma överväger att anmäla det inträffade till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämd.

- Jag har telefonnumret. Något sådant här får inte inträffa någon mer gång.

- Jag tycker även det är fel att sjuka människor transporteras i bilar där ingen sjukvårdsutbildad personal finns. Kalle är handikappad sedan födseln för ett 40-tal år sedan. Han väger endast 40 kilo. En sådan skör människa borde behandlas mer varsamt. Att bryta benet i samband med en officiell sjuktransport är fruktansvärt fel, säger mamman.

Villy Norström är chef för landstingets beställningscentral och ansvarig för landstingets sjukresor.

- I det avtal vi har med taxibolagen ska alla incidenter anmälas till mig och ombudet för taxi. Jag har ingen vetskap om detta. Det har varit helg.

- Rent allmänt kan tyvärr olyckor inträffa. Bolagen har försäkringar som ska täcka olyckor. Sjukresa med taxi får den som inte har ett vårdbehov, men är exempelvis alltför handikappad för att åka kollektivt. Om sjuka människor ska transporteras gäller ambulans, säger Villy Norström.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons