Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröststyrda bilar hos Bilmetro

Annons

En hand med rödmålad nagel som håller tag om ratten och en top med texten "Vi rattar bäst" över bröstet.

Dessa bilder pryder annonsen (i FK torsdag den 4 mars, 2004) där Bilmetro tackar sina besökare för tjejkvällen. Jag skulle tro att flertalet inte reagerar på annonsen därför att sexistiska anspelningar är alltför ofta förekommande i media.

Jag har själv funderat på att anmäla mig till dessa bilkvällar, sett det som en möjlighet att fräscha upp mina bilkunskaper och ta del av nyheter på marknaden. Men jag känner efter denna annons besvikelse och förlorat intresse.

Bilmetro förlöjligar sig själva genom att visa en sådan inskränkt bild av kvinnan. Grundidén med temakvällar är säkerligen ett vinnande koncept, men skulle inte förlora på att rikta sig till kvinnan som individ, inte objekt.

Kanske är den rödmålade nageln och "Vi rattar bäst" - toppen tänkt som ett oskyldigt skämt. Men i dagens jämställdhetskamp har vi alla ett ansvar och sexistiska anspelningar är inte roligt, det är kränkande!

Till dess att Bilmetro uppdaterar sin förlegade kvinnosyn ber jag mina medsystrar att ordna egna bilkvällar i kampen för ett likvärdigt samhälle.

Elin

Svar direkt från Bilmetro:

Tråkigt att du tror att grunden för allt arbete vi lade ner för kvällen är en förlegad kvinnosyn. Vårt gemensamma mål var att skapa ett trevligt evenemang bara för tjejer och det med positiva förtecken.

Logon med ratten med den rödmålade nageln togs fram av Motormännen och har använts vid ett hundratal engagemang för kvinnor över hela landet. Vad vi vet har den inte upplevts kränkande, hittills.

En av gåvorna till kvällens deltagare var tröjan och idén till det trycket fick vi hjälp med av, hör och häpna, en tjej på det företag vi använder för företagsprofilering. Vi tyckte nog att idén var aningen vågad, men eftersom den ju faktiskt kom från en tjej så kunde den knappast vara helt fel?

Vi tror att en god portion humor är en tillgång, vilken kamp man än för, trots allt är det med handling, man visar vilken syn på sina medmänniskor man har.

Vi tycker också att det var synd att du inte var med. Då hade du upptäckt att vi hade en trevlig kväll utan några nedsättande eller kränkande förtecken.

Tvärtom, vi både välkomnar och supportar kvinnliga bilister!

Magnus, Niclas och Stefan,

Bilmetro

Mer läsning

Annons