Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bror fick betalt per rad

Annons

Han är född i Stora Hagen i Grängesberg. Efter folkskola i Östra skolan och realskola i Ludvika med påföljande realexamen, blev han anställd som mätareavläsare vid Gränges eldistributionsavdelning. Arbetet avbröts med ett års rekryttjänstgöring vid Dalregementet i Falun.

- Sedan gjorde jag krigstjänst i Värmland, först i Vålberg och sedan i Torsby.

Bror återupptog därefter sitt civila arbete vid Gränges. Han blev så småningom kontorist för att senare avancera till chef för avdelningen eldistribution, en befattning hade fram till 1974 då Gränges överlät eldistrubutionen till Ludvika Kraftverk.

- Jag avstod från erbjudandet att följa med dit och fick i stället förtidspension med så kallad fallskärm fram till uppnådd pensionsålder.

Han lämnade också det fackliga arbetet där han varit ordförande för den lokala SIF-föreningen i tiotalet år.

Därmed var det upplagt för en behaglig tillvaro på sofflocket. Inte alls. Bror övergick till den omfattande fritidsverksamhet som i många år uppehållits utanför arbetsdagen.

Ett exempel var hans roll som frilansskribent i Grängesberg. Som 24-åring hade han svarat på en annons från Ludvika Tidning och blivit antagen med arvodet fem öre per rad.

- Och gratis papper och kuvert som det stod i anställningsbrevet från redaktör Berge.

Skrivandet kompletterades med fotouppdrag. I 30 år, fram till att tidningen öppnade en fast lokalredaktion, frilansade han parallellt med sitt ordinarie arbete. Det innebar uppdrag på morgnar, kvällar och helger. Han skrev även för Dagens Nyheter, bland annat referat om Heros i bandyallsvenskan och Morgårdshammar i ishockey.

- När regionalradion startade fick jag bevakningsuppdrag i Västerbergslagen. Teknisk utrustning installerades i bostaden för direktrapportering.

Inte nog med det, tillsammans med makan startades affärverksamhet i liten skala, Joels Fyndshop i västra Grängesberg. Verksamheten växte och växte. Till slut var det en rörelse med miljonomsättning i samhällets centrum under namnet Besons Klädmarknad.

- Efter ungefär trettio år överläts rörelsen av åldersskäl. Tyvärr upphörde affären något år senare efter tre ägarbyten.

Sol och bad har varit stora intressen. Kyrkviksbadet var en årlig favorit alltifrån badbussarna under barndomen. Där träffade han också den då 17-åriga Birgit som fyra år senare blev hans maka i 58 år tills hon ifjol, efter endast en veckas sjukdom, gick bort.

Ett tjugotal gånger åkte de till Mallorca, Rhodos, Teneriffa eller Kanarieöarna på badresor. Till den kategorin ska också räknas tvåveckorssemestrar i 27 år på Gränges semesterö Syd-Långö utanför Strömstad.

När twisten kom till Sverige fick mångsysslaren Bror en ny erfarenhet. Han blev manager för de lokala dansarna Lars-Erik "Skrotis" och Laila Andersson som blev nordiska mästare.

- De uppträdde på Gröna Lund i en tv-sänd uppvisning med Lars-Erik Björklund som programledare och orkestern Spotnicks. Jag organiserade också en uppvisningsturné med dem från Mellansverige till Skåne.

Bror Jansson har också ett stort idrottsintresse. I sextio år har han varit medlem i 100-årsjubilerande IFK Grängesberg , ett tiotal år som ordförande, även som revisor och - fram till för tre år sedan - som styrelseledamot.

1974 var han en av de fyra IFK-are som startade Grängesbergs marknad. Därefter blev det tre decennier som marknadsgeneral.

- Helt ideellt, till skillnad mot i dag.

Som pensionär är Bror engagerad i PRO och är sedan 15 år tillbaka föreningens revisor. Utöver detta är förtroendeuppdraget som styrelseledamot i Aktiespararna Ludvika-Smedjebacken-Fagersta det enda uppdrag han har kvar.

Under PRO-åren har han tillsammans med makan deltagit i PRO:s pensionärsdanser i Dalarna, Västmanland och Närke ett par gånger i veckan.

- Mycket nyttigt såväl fysiskt som socialt och rekommenderas alla pensionärer!

Men på födelsedagen avstår han från social verksamhet.

- Jag reser bort och undanber mig all eventuell uppvaktning.

Mer läsning

Annons