Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bronsplats för Bergaskolan

Annons

I hela landet pågick under torsdagen "Måltidens dag". Därmed kom också finalen på den tävling som länsstyrelsen i Dalarna och kommunförbundet arrangerat tillsammans med Milko, ICA och Siljanschark lägligt.

Förstapriset gick till Stjärnsundsskolan i Hedemora, och andrapriset till Nyhammars skola i Ludvika kommun.

Men tredjepriset kammades in av Bergaskolans mattanter tillsammans med elever och övrig personal.

Vid lunchen i går befann sig Markus Aspelin från Milko och Maria Park från Dalarnas kommunförbund i Bergaskolans matsal för att dela ut prischecken på 3 000 kronor, ett stiligt diplom och en blomma.

De bästa skolmåltiderna har valts ut med ledning av de anmälda kommunernas kostchefer (i Smedjebacken miljösamordnaren Kerstin Angberg-Morgården), samt eleverna i årskurserna två, fem och åtta, och personalen som genom enkäter svarat på en rad frågor under rubriken "mat och miljö".

Med ledning av detta har sedan skolmåltiderna betygsatts.

Det råder ingen tvekan om att i Bergaskolans matsal gillar barnen och eleverna maten. Aptiten verkar vara särskilt bra den här dagen.

För det högtidliga talet i matsalen svarar Maria Park. Hon ställer bland annat frågan om var världens bästa skolmat finns.

- Jag tror att det faktiskt skolmaten i Sverige hör till bästa.

- Vare sig i Norge eller i Danmark serveras skolmåltider som här hos oss.

Maria Park tillägger att på många andra håll i världen får skolbarn ingen skolmat alls.

Som sig bör fick Bergaskolans husmor, Caroline Johannesson, företräda kökspersonalen och ta emot priset.

Nämnas kan att i motiveringen till Bergaskolans tredjepris stod bland annat följande: "...Trots att Bergaskolan är en stor skola ger man eleverna möjlighet att vara med och påverka skollunchen. Här finns engagemang för en god matkultur och förståelse för att matglädje är en förutsättning för att eleverna skall trivas och utvecklas i skolan."

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons