Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna som byggde själv

Annons

Lennart var några och 20 år och lillebror Åke 15 år när det lilla planet sattes ihop. Det var ett riktigt hopplock. Flygkroppen var ursprungligen en gammal Moth som kortats två meter och vingarna hämtade från ett glidflygplan.

- Vi plockade ihop delar som vi kom över lite varstans. Det var ju ett svartbygge, men det lär väl vara preskriberat nu, säger Lennart Larsson med ett leende.

De skutt som gjordes för drygt 40 år sedan var i högsta grad otillåtna: flygreglementet skulle inte tillåtit uppstigning för ett sådant hembygge.

Det stoppade dock inte flyg-entusiasterna Larsson som under en vinter gjorde en hel del uppstigningar från Brindsjöns is.

Brödernas plan stod i centrum på lördagens evenemang, men var inte ensam flygattraktion. Ett flertal flygare från Järna, Borlänge och Hagfors landade på Brindsjöisen och den mycket talrika publiken hade en hel del att ta del av. Dagen arrangerades av Sågens bystugeförening. Föreningen ligger förövrigt långt framme i arbetet med det planerade museet dit en hel del unikt material ska samlas. det saknas inte finurliga uppfinningar - väl värda att bevara - på Finnmarken.

- Vi har fått EU-bidrag till museet och om det går som planerat ska det vara klart till nästa vinter, berättar Lennart Larsson.

En klenod på museet blir alltså det gamla planet. Efter de första turerna blev det ståendes hemma. Bröderna skaffade sig riktiga flygcertifikat och kunde tillfredsställa flyglusten på annat sätt.

Men i flygarkretsar var deras bygge inte okänt och i mitten av 1970-talet kom en förfrågan från Arlanda flygmuseum.

Arlandaiterna ville gärna få dit det Larssonska planet. Så blev det också och meningen var att det skulle rustas. Men det hela rann ut i sanden, medel saknades och flygplansbyggarna Larsson bestämde sig till slut för att ta hem planet igen.

Och sedan halvannat år är Brindsjöplanet tillbaka på hemmaplan.

- Det är stor lycka att vi fått tillbaka det hit, säger Lennart Larsson.

Tillsammans med sonen Bengt har han sedan november 2001 renoverat planet. Bland annat är all limning omgjord och ny duk applicerad. Och nu är det i fint skick även om flyglagarna inte medger att det får flygas.

Nästa möjlighet att se planet kan bli på flygdagarna i Järna till sommaren.

- Vi har fått förfrågningar men vi har inte bestämt än om vi ska vara med, säger Lennart Larsson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons