Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna ger sig inte

Annons

Bröderna Tåqvist är missnöjda med resultatet av Djura omarrondering. De har klagat i både fastighetsdomstolen och Svea Hovrätt - men förlorat. Högsta Domstolen gav inte ens prövningstillstånd. Trots motgångarna planerar bröderna ett sista drag för att om möjligt få rätt.

- Vi kommer inte att backa. Vi har på ett oriktigt sätt blivit fråntagen rätten till mark som vi haft i närmare 200 år. Ingen får fråntas mark mot sin vilja, det står i Europakonventionen 2:18, därför går vi vidare till EU, säger Göte Tåqvist som menar att ingen egentligen vet vad som gäller och därför vill få till en prövning i Europadomstolen.

Lena Regnell, Djura, är en av 6-7 markägare som nekats tillträde till sin mark på grund av Tåqvists processiver. Hon börjar tappa tålamodet på bröderna och har dessutom blivit besviken på lantmäteriet.

Medan övriga markägare har haft ett år på sig att betala priset för omarronderingen, ofta med hjälp av pengar från skogen, tvingas Lena Regnell nu till omgående betalning.

- Jag måste finansiera omarronderingen med pengar från skogen, men jag har ju inte kunnat sälja den skog jag inte fått tillträda. Vi borde få ett år på oss precis som alla andra, säger hon.

Dessutom tvingas hon betala ränta sedan februari förra året - för skogen som hon inte ägt.

Hon har också förlorat arbetsinkomst för den tid hon tvingats försvara sig i rätten. Enligt domslutet ska hon få ersättning från motparten - bröderna Tåqvist.

- Men pengarna har jag inte sett röken av. Det är sjukt att en person ska kunna styra en hel jädra by. Jag fattar inte varför jag ska bli lidande, säger hon.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons