Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Ferner och festivalerna

Annons

Bröderna Per och Olle Ferner tillbringar större delen av sin tid på årets Sweden Rock i backstageområdet. Där dricker de oändligt många koppar svart kaffe, och gör sitt bästa för att sälja in sin företagsidé om dvd-produktioner till skivbolagsfolk.

Hårdrocksmagasinet Sweden Rock är den första svenska tidningen som nappat på Pers och Olles idé att lägga med en bonus-dvd med musiksmakprov från olika band i ett nummer av tidningen.

Sweden Rocks decembernummer kommer som bonus att innehålla en dvd producerad av bröderna Ferner. Förhoppningen är att den ska innehålla material med 10 riktigt stora band, 10 mellanstora grupper och 10 helt okända demoband.

Det tidningen är lite nyfiken på för tillfället är dock Olle Ferners musikprojekt Avsmak, som spelar på Stora Dans på Hultsfredsfestivalen i år.

Olle poängterar noga att Avsmak inte har någonting att göra med bröderna gemensamma dvd-produktioner. Inte helt utan anledning,

– Avsmak är en grej jag hållit på med i åtta år. Det är bara min grej, där jag gör vad jag kan, och drar det till sin spets.

Vad är då grejen? Jo, splatterhiphop med svenska skräcktexter, inspirerad av skräckfilm och 1800-talskusligheter.

– Jag har spelat trummor så jävla länge, så jag ville göra någonting annat som omväxling. I Sverige är det ingen annan som kör skräckhiphop, och jag är intresserad av skräckfilmer. Det är därifrån det kommer, berättar Olle Ferner.

Ibland agerar Olle Ferner ensam under namnet Avsmak. Ibland samlar han ihop en flock musiker och skräckkamrater till ett åttamannaband och kallar det Avsmak & Sjukdomshärd.

– Det är lite som Bob Marley & The Wailers, säger Olle med ett brett leende.

Naturligtvis är det inte alls som Bob Marley & The Wailers. Det är horror-hiphop med rap på svenska, med fiol, tangohäng, splatterös och vinylscratching.

Från Olle Ferner som har en tämligen gedigen punkbakgrund i Falun. Han har spelat med Inglorius Bastards, han har spelat med Bad Habits, och för närvarande spelar han trummor med 21 Lucifers.

– Jag kan inte sluta spela trummor, då blir jag sjuk i huvudet. Med det här bandet får jag ösa på ordentligt, det är ett jäkla drag.

Men på Hultsfredsfestivalen är det alltså skräckshow, hiphop, storband och Avsmak som gäller. En festival-tripp-trapp-trull för Olle Ferner som spelat med Bad Habits och Inglorious Bastards 2002 och 2003, och nu alltså återvänder till brottsplatsen för tredje året i rad.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons