Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröder dömda för misshandel

Annons

När 21-åringen låg på marken efter ett knytnävsslag sparkade de honom i huvudet.

I onsdags blev bröderna, 19 och 20 år gamla, dömda till samhällstjänst och böter.

Festen på Mannes loge i slutet av augusti förra året var över. Klockan var närmare två och en del av besökarna var kvar utanför festplatsen. Den 21-årige mannen var kraftigt berusad, varför han har vaga begrepp om händelsen.

Men enligt vittnen och den äldre broderns, som då var 19 år, egna berättelse gav 21-åringen av oklar anledning honom en örfil. Han svarade med ett rejält knytnävslag mot ansiktet, så att 21-åringen föll till marken. När han försökte resa sig sparkade 19-åringen honom i huvudet, så att 21-åringen blev liggande. Den då 18-årige brodern kom springades genom en folksamling och utdelade även han en spark mot den försvarslöse 21-åringens huvud.

Den misshandlade fördes till Falu lasarett, där läkare fick sy honom i underläppen. Ansiktet var svullet, han hade en sårskada och huvudvärk. 21-åringen fick stanna kvar på lasarettet tills dagen därpå för skallskadeövervakning. Han har dock troligen inte fått några men av händelsen.

Den yngre av bröderna greps av polis utanför brottsplatsen. Då den äldre brodern därefter skulle uppsöka sin bror på polisstationen greps han också. Båda hade blod på sina skor.

Den äldre brodern hävdar att han handlat i nödvärn. Men det anser inte tingsrätten, som skriver att han omöjligt kan ha blivit rädd för 21-åringen och att han haft möjlighet att avlägsna sig från platsen.

Falu tingsrätt dömer äldre brodern till villkorlig dom och 110 timmars samhällstjänst. Hans lillebror döms för grov misshandel, då han sparkat en försvarslös person i huvudet.

Rätten har tagit hänsyn till de tilltalades låga ålder och därför inte dömt dem till fängelse.

Bröderna ska även betala 14 700 kronor i skadestånd till den misshandlade.

CONNY PETTERSSON

Mer läsning

Annons