Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brödbak för barns rätt

Annons

På en station där Agneta Carlsson, lärare på Stegelbackens skola, fanns fick eleverna fundera över varför vi firar FN-dagen, vem som egentligen är svensk.

Och varför de asylsökande barnen finns på skolan. De har fått leta reda på olika länder på kartan för att se varifrån några av barnen kommer ifrån.

De fick också prata om olika situationer, olika skäl att fly. Eleverna har också fått prata om vad flyktingbarn kan ha upplevt, innan de kom till Sverige.

Inom grupperna har eleverna pratat om vad de själva har för rädslor och om de själva upplevt något skrämmande.

En annan sak som de har pratat om är barnkonventionen och varför inte vissa barn kan få stanna i Sverige, när det står att varje barn ska ha rätt till ett land, och andra mänskliga rättigheter.

Eleverna har också fått prata om vad som är viktigt inom andra religioner så att man kan skapa förståelse mellan barn, med olika religioner.

Eleverna har pratat om olika hjälporganisationer som de känner till, och bland de som kom upp var det Rädda barnen och Röda korset.

För att klara jobbet har de använt sig av datorer, bland annat för att grupperna ska kunna granska olika organisationers hemsidor.

Elever och lärare har också varit inne på "childrensworld", en organisation som tar till vara barnens rättigheter, och läst hur de jobbar med barn för lika vilkor. Under slutet av veckan ska grupperna redovisa vad de har jobbat med under perioden.

EMELIE ANDERSSON (PRAO)

Mer läsning

Annons