Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröd och skådespel är Christers recept

Annons

Det doftar nybakat lång väg och kunderna kommer så tätt så att Christer knappt hinner med sina surdegar.

- Jag öppnar inte butiken förrän vid lunchdags men har i gengäld öppet längre så att folk kan få nybakat bröd med sig på väg hem från jobbet.

Christer har full fart på verksamheten.

- Jag önskar jag hade en kompanjon som tog hand om sötbrödet, kaffebrödet, för det är inte prio ett för mig.

Nej, riktigt bröd på bra, grovt mjöl ska det vara, nyttigt bröd som man mår bra av, det är Christers recept. Måndagar har han stängt för att hinna med inköp och kontorsarbete. Han köper kravmjöl från Väröbacka på Västkusten och far till Orsa och hämtar stenmalt rågmjöl.

Med stort engagemang visar han recept. Ger intryck av att ha bakning i generna - men så är det inte alls.

Han flyttade till Västerås när han var fjorton och tog studenten där. Praktiserade i Svenska Kyrkan i Hofors ett år och tänkte bli präst.

- Därför började jag gymnasiet på nytt och gick på Fjellstedtska i Uppsala - specialgymnasium för blivande teologer.

Det låter som en klyscha men i Christers fall stämmer det - han har många strängar på sin lyra. Spelar fiol och gitarr och sökte till Kapellsbergs musikskola i Härnösand där han utbildade sig till musikpedagog.

Han turnerade med Rikskonserter med musik- och musiteaterföreställningar i skolor några år innan han i början på 80-talet surfade iväg på den gröna vågen till Dalarna och Dådran. Här köpte han herrgården , fortsatte att turnera parallellt som familjen drev social verksamhet i Dådran.

Många känner Christer från kulturcaféet Café Lyktan på Folkets Hus i Falun. Här var Christer eldsjäl, producent och ansvarig i flera år. Kulturcaféet började i liten skala men växte snabbt. Trångt, gemytligt och alltid intressanta personer på programmet var caféets kvalitetsstämpel. Det blev en efterfrågad scen både från artister och publik. Programmen var varierade från föredrag till stora artister som t ex Monica Zetterlund, Olof Buckhard och Olle Adolfsson. I brist på stöd/pengar lades Café Lyktan ned i början av 1990-talet.

Då startade Christer Bryggcaféet vid ån och drev det i tre år.

Christer brinner för kultur och gemenskap.

Ett projekt som Christer minns med glädje är "Den stora tältfesten i Mora" med kurser och allehanda kulturaktiviteter för såväl små som vuxna barn.

- Att se vuxna och barn sitta vid drejskivan eller stå vid städet tillsammans och skapa, det är en höjdare, det är den röda tråden i min ideologi, säger Christer. Alla tillsammans på samma nivå.

I dag tar hans nystartade kulturbrödsbageri det mesta av hans tid. Men visst leker han med tanken att dra igång poesi- och jazz aftnar...

Och kurser i brödkultur, det skissar han redan på.

Närmast ges ett smakprov på Christers bröd då han finns med på "Falun då" i juli. I höst kommer han att finnas med på "Bondens marknad" i Falun.

Men nu ska 50-årsdagen firas. Bageriet stängs någon dag och Christer anar att fru Kristina har något speciellt i görningen...

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons