Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brobygge på gång i Fredriksberg

Annons

En ny vacker gångbro kommer snart att pryda sin plats vid vattendraget till smedjan i Fredriksberg. Bron är ritad av Bror Kvarström och byggd av ett timringslag i Grangärde som ingår i Småskalig Landsbygdsutveckling.

- Det här är en mycket gammal dröm som hembygdsföreningen har haft. Redan för 30 år sedan fanns det detaljerade planer på att bygga en gångbro till smedjan.

- Det här kan bli början på en ny fin attraktion, kanske kan man ställa ut några bord och sätta ut lite blommor där bron ska vara.

- Om man också bygger lite informationstavlor som beskriver bruket så kan det bli ett jättefint utflyktsmål, berättar Bror Kvarnström.

Som inspiration har Kvarström tittat på gamla foton över hur liknande broar såg ut och han är nöjd med slutresultatet.

- Ja, den blev fin. Jag måste verkligen berömma dom som gjort den. Den första bron som fanns här finns det inget foto av. Det var nog bara en mindre bro, kanske några spångar som man kunde gå över, säger Bror Kvarström.

Bron som är 12 meter lång räcker inte helt över vattendraget vid smedjan utan en liten vik ska fyllas ut med grus. Fundament ska sedan gjutas och på det ska övergången placeras. Gångbron kommer sedan att bli en del i en vandringsled i Fredriksberg.

Även för den som bara åker förbi kommer bron dock med stor sannolikhet att väcka intresse och beundran.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons