Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broar och vägar synas

Annons

- Dokumentationen ska läggas in i en databank och arbetet ska vara helt färdigt under 2008, säger Hans-Gunnar Pettersson, plan-eringsingenjör på trafik- och fritid.

Falu kommun har gett ett företag i Göteborg uppgiften att göra en stor inventering av hela väg- och gatunätet liksom de cirka 60 broar som finns i kommunen.

Göteborgsföretaget svarar för både inspektion och att lägga in uppgifterna i ett databaserat system.

Det kommer att bli ett grundligt arbete där det mesta ska finnas med. Allt från vilket läge vägen har till vilken status beläggningen har på den aktuella vägen.

Allt detta ska ge kommunen ett bättre underlag för vilka underhållsarbeten som är nödvändiga att göra.

- Inspektioner av vägnät och broar har vi gjort med jämna mellanrum, även om det har gått några år sedan senast. Men det är första gången vi gör dokumentationen på data, säger Hans-Gunnar Pettersson.

Falu kommun var dock med och provade ett databaserat system redan för 15 år sedan, men valde den gången att dra sig ur projektet.

- Dataprogrammet var inte tillräckligt bra och utbyggt. Nu är läget ett annat. Nu är programmet mer specifikt byggt för ändamålet och flera kommuner använder sig av programmet redan i dag, säger Hans-Gunnar och fortsätter:

- Vi tror mycket på det här systemet, och räknar med att det kommer att underlätta mycket i vårt framtida arbete. Dessutom kommer vi att på ett enklare sätt kunna visa våra politiker vilken status vårt vägnät håller.

Kommunen har gjort en provinventering av tre mil väg, för att närmare få ett grepp om vad man kan göra med hjälp av dataprogrammet.

I början på maj är det meningen att den stora inventeringen ska ta sin början, och först ut blir arbetet med att inspektera broarna.

- Så fort vi sopat bort sanden från våra vägar - och gator startar också det jobbet. Men vi hinner aldrig bli färdiga under 2007, utan i det tidsprogram jag lagt upp, så ska vi vara helt färdiga under 2008.

Även kajerna utefter Faluån ska inspekteras och dataföras.

- En nog så viktig bit det också. Inte minst med tanke på de höga vattenflöden vi haft de senaste åren, slutar Hans-Gunnar Pettersson.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons