Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broar inspekteras vart femte år

Annons

Christer Lindberg, projekteringsingenjör på trafik- och markavdelningen under tekniska förvaltningen, kan ge ett lugnande besked när det gäller kommunens broar.

De ses över kontinuerligt och vart femte år inspekteras alla broar i en större översyn.

Till att börja med gäller frågan enbart gångbroar och han ber att få tänka över var de finns.

- Få se nu - Landforsen, där har vi en. Och Vasaskolan - där är ena trottoaren byggd separat, en egen bärande konstruktion. Vi har en firma som inspekterar de här broarna med jämna mellanrum så det ska inte vara någon fara.

Träbron vid forsen och den mindre bron över gruvhålet på cykelvägen mot Sörvik har samma säkerhet.

- Där har man gjort beräkningar på hur många fordon som ska passera, hur mycket den ska tåla.

Det som hände i Kil ska inte kunna hända här.

- Nej, jag tror vi har koll på det hela. Och vart femte år gör vi en större inspektion- då gäller det alla broar, för gång- och annan trafik. Därefter skrivs det ut protokoll som vi rättar oss efter där det det anges hur bråttom det är med eventuella åtgärder.

Inte ens gamla oanvända broar, ruiner av stenvalvskaraktär, som kan finnas i markerna bör kunna ställa till något, säger han.

- Nej, oftast är det så att stenbroar kan bli hur gamla som helst utan att det blir problem, de bär upp sig själva i och med valvkonstruktionen. Det är värre med betong, där det kan uppstå sprickor.

I Ludvika kommun kan vi lugnt lita på att betong eller träkonstruktioner inte ger vika under fötterna när vi passerar en bro, alltså.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons