Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britterna satsar på kärnkraft

Annons

Den brittiska regeringen vill både säkra energiförsörjningen och bekämpa växthuseffekten. Lösningen blir nya kärnkraftverk, mer förnybar energi och effektivare energiförbrukning.

Kärnkraftsplanerna välkomnas av energibolagen men får tummen ner av miljörörelsen, som dock gillar en ökad satsning på förnybar energi.

De egna gas- och oljefyndigheterna i Nordsjön krymper och britterna är väl medvetna om att Ryssland, som står för 40 procent av gasen till Europa, avbröt sina leveranser förra året. Samtidigt vill Storbritannien uppnå sina utsläppsmål.

Han tillade att det är viktigt att Storbritannien har en blandad energiförsörjning för att slippa bli beroende av gasimport.

Darling sade att åtgärderna skulle minska koldioxidutsläppen med 33 miljoner ton till 2020, vilket motsvarar utsläppen från landets samtliga trafikfordon.

Regeringen har också ambitionen att trefaldiga mängden el från förnybara källor, öka energieffektiviteten och förändra livsstilen för att minska den ökande efterfrågan på el och därmed koldioxidutsläppen.

På torsdagen ska miljöminister David Miliband avslöja sina planer för hur Storbritannien ska bli bättre på att återvinna sitt avfall. En ny avfallsstrategi behövs också för att uppfylla EU-regler som syftar till att minska mängden soptippar med nedgrävda sopor.

TT

Mer läsning

Annons