Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britterna får träffa fångna i Iran

Annons

Storbritannien måste erkänna att de 15 tillfångatagna britterna befann sig på iranskt vatten för att frågan ska kunna lösas.

Det säger Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki.

I en intervju med AP tar Mottaki tillbaka uppgiften om att den enda kvinnan bland de tillfångatagna britterna kommer att släppas på torsdagen. Han säger dock att brittiska företrädare ska få träffa de tillfångatagna.

De 15 brittiska militärerna visades på onsdagen upp i iransk tv.

Den enda kvinnan bland dem påstods ha erkänt att de befunnit sig på iranskt vatten, men den brittiska regeringen fruktar att hon utsatts för tvång.

I inslaget visades ett brev, som Faye Turney ska ha skrivit till sina föräldrar. I brevet står att hon bett de iranska myndigheterna om ursäkt för att de befunnit sig på iranskt vatten.

Hon beskrev de iranska myndigheterna som "mycket vänliga, mycket gästfria" och som "trevliga människor".

Bilderna visades efter det att regeringen i London meddelat att den kapar sina diplomatiska kontakter med Teheran. Regeringen ska även ha presenterat data som visar att britterna fångades på irakiskt vatten.

Iran fortsätter hävda att de 15 flottisterna och marinkårssoldaterna befann sig på iranskt vatten när de fångades i Persiska viken i fredags.

Iran har inte låtit brittiska diplomater träffa militärerna men försäkrar att de är vid god hälsa.

I flera dagar försökte Downing Street utverka militärernas frigivning med tyst diplomati. När den metoden visade sig resultatlös slog Storbritannien om till en mer offensiv taktik: Militären offentliggjorde sina GPS-uppgifter som sades visa att militärerna var 1,7 sjömil från Iraks havsgräns när de fångades.

TT

Mer läsning

Annons