Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britter hade oklart sjökort i Iran

Annons

Det brittiska sjökortet av norra Persiska viken där Iran grep 15 britter i mars, var inte så korrekt som det borde varit. Storbritannien hade tur att Iran inte tog strid om det, visar en genomgång av krisen.

Rapporten från det brittiska utrikesutskottet (FAC) tar inte ställning till om britterna befann sig på irakiskt eller iranskt vatten.

"Icke desto mindre, fanns det tillräckliga oklarheter om gränsdefinitionen i området vilket gör det oklokt att kategoriskt säga att båten befann sig på irakiskt vatten", säger Martin Pratt, forskningschef vid International Boundaires Research Unit, i rapporten.

Han säger att kartan var "grovt förenklad" och kan ses som "medvetet vilseledande".

Rapporten kritiserar även det brittiska utrikesdepartementet för att ha agerat för långsamt. Storbritannien tog inte kontakt med Irans chefsförhandlare Ali Larijani förrän en vecka efter att britterna gripits.

Rapporten kräver också att utrikesdepartementet namnger den person som tillät två flottister att sälja sin historia till medier. Ett beslut som kritiserats hårt.

Britterna tillfångatogs i samband med att de patrullerade farvatten som både Iran och Irak gör anspråk på. De hölls fångna i 13 dagar innan de släpptes. Vad som föregick frigivningen är oklart. Iran uppger sig ha fått en skriftlig ursäkt från Storbritanniens dåvarande premiärminister Tony Blair, vilket han med kraft har dementerat.

TT

Mer läsning

Annons