Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristfällig militärtjänst

Annons

Försvaret står inför stora besparingar. Samtliga förband kommer att drabbas av nedskärningar vilket hotar utbildningarna. Detta kan medföra att soldaternas utbildning blir så dålig att de inte ens kan krigsplaceras.

En, som kanske kommer att drabbas, är Gustav, 18 år. Han gick ut gymnasiet i våras och fick ett sommarjobb. Han trivdes bra och erbjöds fortsatt arbete. Men när inkallelseordern kom såg han fram emot att göra lumpen.

Gustav trivs mycket bra med sin militärtjänstgöring i Östersund och är nu orolig för hur hans utbildning ska gå.

- Han har ju satsat på det här, säger Gustavs pappa.

Pappan har inget emot att försvaret ska spara. Det kan han förstå. Men att lura in pojkarna på det här sättet får han inte att gå ihop. Det borde försvaret i så fall ha meddelat innan de ryckte in, menar Gustavs pappa.

- Det finns ingen moral i detta. Det här är att luras. Först kallar man in dem och halvt utbildar dem. Och när de dessutom får höra att försvaret i stället ska satsa på nästa årskull, blir jag förbannad, säger Gustavs pappa.

Han ger ett annat exempel:

- Om nu Gustav skulle smita från sin tjänstgöring eller ta bondpermis skulle han straffas. Men när riksdag och regering nu går ut med detta då undrar jag om politikerna och tjänstemännen också kommer att straffas?

I ett pressmeddelande från Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm berättas det att den 18 juni i år fick Försvarsmakten i ett regleringsbrev från regeringen en utgiftsbegränsning av tilldelad budget. Regeringens beslut, som handlar om att Försvarsmaktens förbandsverksamhet ska spara 450 miljoner kronor fram till årsskiftet, syftar till att minska statsförvaltningens utgifter.

Detta innebär begränsningar av utbildning och övningar för värnpliktiga.

Dessa åtgärder måste vidtas:

- Flygstopp på huvuddelen av 37-systemet (omfattar inte incidentberedskap).

- Endast flygning med 39-systemet kopplat till Swafrap och utvalda övningar.

- Skjutförbud på all ammunition över 12,7 millimeter.

- Ingen körmilstilldelning på stridsfordon efter grundläggande förarutbildning.

- I princip all utbildning för anställd personal utöver den nivåhöjande avbryts för resten av året.

- Utbildning av marinens samtliga förband sker i direkt anslutning till ordinarie basering.

Försvarsmakten skriver vidare att antalet inryckande värnpliktiga är oförändrat. Däremot, efter den värnpliktiges medgivande, kan utryckningen tidigareläggas under 2003 med 14 dagar.

Målsättningen är dock fortfarande att de värnpliktiga som omfattas av besparingarna ska kunna anställas i utlandsstyrkan samt rekryteras till officers- utbildning.

Den 12 september ska en revidering av verksamhetsuppdragen ske samt nya budgetramar för fjärde kvartalet fastställas.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons