Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristfällig information skapar stor irritation

Annons

Vid biblioteket i Grängesberg har deklaranter sedan urminnes tider kunnat lägga sin deklaration i en låda. Från och med i år är det slut på denna service.

"Från och med i år vill vi att du deklarerar via telefon, SMS eller internet. Denna möjlighet är utökad jämfört med föregående år."

Så inleds skrivelsen som gör väldigt många personer förvirrade när de ankommer biblioteket.

- Folk blir upprörda och förargade. Inte minst den äldre generationen som varken har tillgång eller en aning om vad det handlar om. Det skulle självklart ha stått att man även kan skicka sina handlingar via posten.

- Folket har alltid varit vana att kunna lägga sina deklarationer i lådan hos oss, berättar bibliotekarien Anna-Karin Lindeborg.

Trots anmaningen på brevlådan så har folk trots allt lagt sina "på heder och samvete" i lådan.

- Titta här, säger Lindeborg och visar upp dagens skörd. Vi har egentligen ingenting med dessa handlingar att göra men nu måste jag sända dessa till skattekontoret i Ludvika.

Deklarationslådorna har dragits in på ett stort antal platser i länet och på samtliga har informationen varit bristfällig.

- Jag kan inte annat än att beklaga och lovar att det blir en förbättring till nästa år, säger Lars Östlund.

På frågan om varför lådorna har dragits in säger han:

- Av såväl kostnads- som säkerhetsskäl. Vi vet att deklarationer tyvärr har försvunnit och när nu lådorna försvinner borde det rimligtvis bli en förbättring på den fronten.

Anna-Karin Lindeborg och hennes medhjälpare får även fortsättningsvis ta "smällarna" från irriterade människor. I varje fall fram till den 3 maj.

- Jag har då hittills haft minst 20 stycken som varit riktigt upprörda för att vi inte tar emot några handlingar. Man kan alltid tänka sig hur det ska bli i slutet på månaden!

Om du inte har för avsikt att deklarera på de anmaningar som Skatteverket föreslår går det alltså även fortsättningsvis alldeles utmärkt att skicka handlingen till ditt lokala skattekontor via posten.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons