Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i omsorgen

Annons

I ett par års tid har miljökontoret haft ögonen på zooaffären och gjort flera inspektioner.

Fel och brister har påtalats men få har åtgärdats. Vid varje inspektion har bland annat påtalats att ett par nymfparakiter, som är relativt stora fåglar, haft en på tok för liten bur där de knappt kunnat röra sig. Den var bara en fjärdedel av den storlek som jordbruksverket föreskriver.

Det har inte heller funnits någon inredning i akvarierna och vid vissa tillfällen inte ens bottensand, uppger miljöinspektör Per Sjö.

Vidare har en kanin saknat sysselsättning och en leopardgecko har haft för låg temperatur i sitt terrarium.

Från och med 1 januari förra året blev det också krav på att den som handlar med djur avsedda för sällskap och hobby måste ha utbildning.

- Och har han ingen utbildning får han inte hålla på med det här. Han har dessutom genom sitt sätt att sköta djuren visat att han behöver utbildning, säger Peter Sjö.

Men någon sådan skaffade han sig inte i stället begärde han dispens från kravet. Något som länsrätten avslog i höstas.

Ytterligare en brist var att det inte fanns några skötselinstruktioner för djuren. Därmed riskerade en ersättare för affärsägaren vid sjukdom eller annan bortovaro att sköta dem fel, påtalar Peter Sjö i sitt brev till åklagaren.

Han pekar också på att de som säljer djur ska vara förebilder för dem som köper djuren. Hanteras djuren på det sätt som skett i affären kan de nyblivna djurägarna få intrycket av att det är godtagbara förhållanden.

- Brister i djurhållningen kan därför inte bara ha drabbat djuren i butiken utan kan även ha lett till att kunder med egna djur kommit att sköta dem på otillräckligt sätt, skriver Peter Sjö avslutningsvis till åklagaren.

Affärsägaren vill inte kommentera uppgifterna om att han nu anmälts till åklagare. Men han uppger att butiken kommer att stängas inom några veckor.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons