Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i automatlarm oroar deltidsbrandmän

Annons

Brandmannen, som vill vara anonym, berättar om två tillfällen som gett upphov till oro för hur räddningsstyrkan ska kunna utföra sitt arbete med att skydda allmänheten. Oron gäller fördröjda larm och bristande reservsystem.

Räddningstjänstens direktion har under våren investerat 1,3 miljoner kronor i snabbare digital larmutrustning. Räddningstjänsten har tidigare uppgett att man kan tjäna mellan 30 och 45 sekunder per larm.

Räddningschefen i Södra Dalarna, Mats Jansson, bekräftar att det har varit problem med larm i Hedemora men menar att det inte drabbar tredje man.

Det första tillfället gällde ett larm om en trafikolycka strax utanför Hedemora. Brandmannen menar att larmet fördröjdes med tio minuter då brandbefälet på stationen i Avesta fick larma manuellt. Normalt sett är över föringen automatisk.

Med digital teknik skickar SOS larmet vidare till Avesta och det går sedan automatiskt till Hedemora. Deltidsbrandmännen får ett meddelande på personsökaren.

Räddningschefen Mats Jansson bekräftar att SOS Alarm fick ett felmeddelande om att larmet inte nått Hedemora. Varför något av de automatiska reservsystemen inte användes är oklart.

Under förra veckan krånglade det modem som används vid ISDN-överföringar och efter ungefär ett dygn var det ersatt med ett nytt fungerande.

-Vi betalar för en fungerande räddningstjänst, säger brandmannen som ifrågasätter den tid det tog att byta modemet.

Under tiden för bytet diskuterades en nödlösning menar den aktuella brandmannen. För att nå ut med larm kunde förmannen på stationen ringa brandmännen.

-Jag har alltid larmdosan med mig men telefonen kan till exempel ligga på laddning, berättar brandmannen som kände en fläkt av femtiotalet passera.

Räddningschefen känner inte till någon diskussion om användningen av telefoner.

-Vi har ett tufft säkerhetstänkande och det får inte inträffa att vi inte får ut ett larm, säger Mats Jansson som ska söka mer detaljkunskap om händelserna.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons