Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristen på akutläkare nära kosta flicka livet

Annons

- Jag blev fruktansvärt rädd. Man känner sig helt utelämnad åt ödet när det är tio mil till närmaste hjälp, säger mamma Lillemor som ändå själv är skolsköterska vilket också blev räddningen.

Det var i lördags som Lillemor och Josefin besökte vårdcentral-en i Vansbro sedan Josefin fått besvär med svinkoppor. Läkaren ordinerade penicillin av en sort som Josefin ätit tidigare utan några besvär.

- Vi fick åka ända till Borlänge för att hämta ut medicinen eftersom apoteket i Vansbro är lördagsstängt, berättar Lillemor.

Väl hemma igen tog Josefine två tabletter och likadant även på söndagsmorgonen. Dagen gick och hon kände sig allt bättre. Det var först sedan Josefine tagit sin kvällsmedicin som problemen började.

- Jag märkte att hon började att klia sig och såg hur stora nässel-utslag blommade upp på kort tid, berättar Lillemor.

Josefine fick klåda i halsen och klagade över att det gick tungt att andas.

- Allt gick på nolltid och jag blev fruktansvärt rädd när Josefine började få svårt att andas, säger Lillemor.

Hon ringde till en läkare som hon känner privat och som gav henne rådet att ge Josefine cortisontabletter och att ringa efter ambulans.

- Vi har inte haft några allergiproblem bland någon i familjen och hade därför inte heller någon egen allergimedicin. Som tur var hade jag ändå jobbets akutväska med cortisontabletter hemma.

Sedan Lillemor fått i Josefine de upplösta cortisontabletterna ringde hon till SOS där beskedet blev att vansbroambulansen var i Falun och att en bil därför skulle skickas från Leksand. Järna räddningstjänst ryckte ut under tiden och gav Josefine syrgas i väntan på amulansen.

- Det tog 40 minuter innan ambulansen kom och det kändes som en evighet.

Som tur var svarade Josefine på cortisonbehandlingen och symptomen avtog något under ilfärden mot Falu lasarett.

- Vad hade hänt om det här hade hänt någon annan? Någon som inte haft en akutväska hemma eller någon läkare att rådfråga? Allergireaktioner kommer så snabbt och det är inte lätt för en förälder att veta hur de ska bete sig eller vart de ska vända sig. Jag märkte ju själv att jag nästan fick panik trots att jag är utbildad sjuksköterska, säger Lillemor.

Vårdcentralen i Vansbro saknar akutläkare efter klockan 21.00 på vardagskvällar och efter klockan 14.30 på helger.

- Det är bara en tidsfråga innan det händer något allvarligt på grund av den indragna läkarjouren, om det nu inte redan har gjort det, säger Lillemor som ändå vill passa på att berömma ambulanspersonalen från Leksand. Även Josefine själv blev mycket förtjust i sina vårdare.

- Han som satt bak med mig hette Ove och han gav mig en giraff. På måndag fyller jag elva och då ska jag bjuda Ove på mitt kalas. säger Josefine som nu har hämtat sig från helgens upplevelser.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons