Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på specialist ändrar rutiner för psykvården

Annons

Beroende på patientens situation får han eller hon andra lösningar tills vidare. De innebär antingen att de hänvisas till psykiatrins öppenvård som finns i varje kommun eller, om det är kvällstid eller mycket akuta problem, till Säters sjukhus.

- Orsaken till att vi har det så här just nu är att psykiatertjänsten vid Mora lasarett bemannas med stafettläkare. Det råder nationell brist på dessa specialister och när den senaste stafettläkaren hade gjort sitt pass i Mora, fanns ingen ny att tillgå, förklarar Karin Stikå Mjöberg, länssjukvårdschef.

- Patienter med psykiska problem lämnas alltså inte åt sitt öde. Under denna tillfälliga och, förhoppningsvis, kortvariga period är det bara så att vi i stället tillämpar kvälls- och helgrutinerna dygnet runt, tillägger hon.

Den psykiatiker som tjänstgör i Mora är en resurs för hela upptagningsområdet, alltså norra och västra Dalarna. Psykiatern tar emot patienter men står också till tjänst för konsultationer på uppdrag från den övriga vård som bedrivs vid Mora lasarett.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons