Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på replokaler i Falun

Annons

- Helst skulle vi behöva ett till hus som Varpgården, med flera replokaler på samma ställe. Sedan måste banden vara beredda på att dela med andra. Det är inte bra med band som har lokaler helt för sig själva, säger Jonas Asplind på Studiefrämjandet.

Och visst är det det lite konstigt när det läggs massor med pengar på nya innebandylokaler och hoppbackar, när det finns precis lika mycket behov av lokaler till musik.

- Det är som att Falun är stämplat som en sportstad fast det finns lika mycket intresse för musik, säger Joakim Hellsten, trummis i bandet Endorama.

Studiefrämjandet och Bilda har nyligen inlett ett samarbete och håller just nu på att leta fler lokaler i Falun, men de tror att de kommer att behöva ett samarbete med till exempel skolorna. I Borlänge är situationen annorlunda då det bara finns ett eller två band som står utan.

- Vi har ju många band som repar på skolor och fritidsgårdar, men sedan har vi Rockhuset där det finns ett tiotal lokaler, säger Tommy Andersson som har ansvar för de Borlängeband som är med i Bilda.

Kommunen har länge planerat att bygga ett ungdomens hus där det skulle finnas replokaler, men hela idén har dragit ut på tiden och de har fortfarande inte bestämt i vilket hus det ska ligga. Gamla lantmäteriet är dock mest aktuellt. Många band har gett upp och splittrats, andra sätter upp replokal hemma i rummet, men får oftast lägga ner på grund av ljudnivån.

ARVID JONSSON (PRAO)

Mer läsning

Annons