Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på hotell oroar

Annons

Detta gör också att på sikt kan både sälj- och marknadssidorna vid de stora företagen försvinna från kommunen.

Kvar blir då endast lager som också på sikt kan vara i farozonen.

-Jag ser situationen som katastrofal för vår del. Vi får ofta förlägga stora sammankomster på andra orter och det är inte hållbart i längden.

-Nu har Jofa-Reebok också fått nya ägare, Adidas, och de kräver att det finns full service på de orter där de finns etablerade.

- Så om inget händer närmaste åren när det gäller hotellfrågan kan det få ödesdigra konsekvenser för Malung, säger Johnny Martinsson, Jofa-Reeboks vd.

Och han får medhåll av Bios vd, Per Westerlund, och Autoforms marknadsassitent Maria Andersson.

De har båda farhågor om att Malung kan drabbas hårt ganska snart om de inte kan ta emot sina kunder och de besök som är ett måste för att driva verksamheten vidare.

När det gäller ett hotell i centralorten Malung finns det ett färdigt förslag hur det skulle kunna se ut och med en placering i kvarteret Fällen vid vägkorsningen Sälenvägen-Moravägen.

Men det senaste året har i princip ingenting hänt utan hela hotellfrågan verkar ha dött ut och det är detta som gör att Malungsföretagen idag är mycket bekymrade.

Det gäller inte bara de stora företagen utan i lika hög grad de mindre.

-Som situationen är idag i Malung är alla förlorare. Men skulle man lösa hotellfrågan ser jag det som att alla skulle vara vinnare. Inte bara företagen utan också kommunen och alla som bor i bygden, säger Per Westerlund.

Sture Matsson som under många år ordnat aktiviteter i samband med besökare vid Jofa är också bekymrad.

Han menar att man mellan företagen kan göra en del gemensamma aktiviteter ibland men detta är i dagsläget helt omöjligt eftersom man inte kan ordna boendefrågan.

-Våra nya ägare kräver den här servicen om man ska vara kvar på orten och nu har vi en del stora sammankomster som vi kan förlägga till Sälen.

-Men även det är förknippat med resor som våra besökare inte alls är nöjda med, säger Johnny Martinsson.

I sammanhanget kan nämnas att företagen Jofa-Reebok, Bios, Autoform och Normarks omsätter långt över en miljard årligen.

Det som också både oroar och bekymrar Malungsföretagen är att för ett år sedan verkade alla vara överens om planerna på ett hotell i kvarteret Fällen.

Då talades det om att ett hotell skulle stå klart till den här sommaren.

Men i stället för att man arbetat med hotellfrågan senaste året har företagarna fått uppfattningen att den lagts i "malpåse".

-Och som det är nu tycker jag att det är rena skandalen att man inte tar tag i den här frågan på allvar, säger Maria Andersson vid Autoform.

En ytterligare fördröjning kan bli mycket ödesdiger för Malungs kommun.

I stället för att en lösning av hotellfrågan skulle visa på framåtanda och framtidstro och bli något positivt för bygden kan hanteringen sluta i en katastrof.

Att en utveckling av Malung i stället kan bli en avveckling.

En sak är företagarna både stora och små överens om.

-Vi kan inte verka på en ort där det inte finns en godtagbar service och då det gäller boendefrågan finns inte detta idag i centralorten Malung, säger Jofa-Reeboks vd Johnny Martinsson.

Och både stora och små företagare ställer sig bakom den uppfattningen.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons