Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på bostäder

Annons

Den som vill ha endast ett rum och kök i Mora får vara beredd att vänta till hösten. Så långa är köerna, uppger Gun-Britt Adolfsson på Boservice, Morastrand. Försäljningen av de 102 lägenheterna i Tomtebo är en bidragande orsak. Är man däremot mindre nogräknad och kan nöja sig med i stort sett vad som helst, kan man få någonstans att sova på momangen.

Hans Olson, fastighetsmäklare på Föreningssparbankens fastighetsbyrå, har sedan fyra, fem år tillbaka sett hur bostadsmarknaden förändrats:

- Det är inte så stort utbud nu, det finns ett mindre utbud än det brukar. Det är hög efterfrågan och bra omsättning.

Hans Olson tror att förändringen till viss del beror på inflyttningen till Mora men främst att den är ett resultat av att det inte byggts något nytt i Mora på tio år.

- Förr byggde man hundratals bostäder varje år, både hyresrätter och villor, men kostnaderna för att bygga har varit så höga. Nu börjar priserna att stiga i väldigt attraktiva områden med centrala lägen och det kostar snart lika mycket att köpa ett begagnat hus som att bygga ett nytt, förutspår Hans Olson.

- Det skulle behövas byggas bostäder om det gick, för de äldre som bor i stora villor och vill ha något mer bekvämt. Det skulle behövas fler Lisselby, konstaterar Hans Olson.

Han får medhåll av kommunalrådet, som också har ett förslag.

- Jag hoppas att en privat entreprenör ska bygga hus och vi i kommunen kan ta fram lämpliga tomter, till exempel bakom Fridhemsplan, säger Gunnel Söderberg.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons