Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist i rutiner kan straffa sig

Annons

- Det har aldrig varit några problem med skärmglasögon. Behöver folk det så kommer de och säger till, säger kommunchef Bertil Stoltz.

I maj förra året upptäckte Arbetsmiljöverket under en inspektion att ekonomiavdelningen på Gagnefs kommun saknade rutiner för synundersökning av personal som arbetar mer än en timme om dagen vid bildskärm. Enligt arbetsmiljölagen ska undersökningar göras med regelbundna intervaller. På kommunen gjordes en undersökning först när någon berättade att de hade problem.

Arbetsmiljöverket påtalade för kommunen att man genast måste vidta åtgärder för att skapa rutiner för synundersökningar, men vid en senare kontroll stod det klart att så inte hade skett. Arbetsmiljöverket skickade i juni i år en skrivelse där kommunen ombads förklara sig. Det har kommunen struntat i att göra och Bertil Stoltzs förklaring låter så här:

- Ärendet har hamnat mellan stolarna mellan personalavdelningen och ekonomiavdelningen. Samtidigt har vi ju inte tyckt att det varit några problem med skärmglasögon. Folk har fått den hjälp de behöver, säger han.

Nu förklarar Arbetsmiljöverket i ett brev att kommunen har fram till den 1 oktober på sig att utarbeta rutiner för synundersökningar. Annars måste man betala ett vite på 10 000 kronor. Och Bertil Stoltz försäkrar att nya rutiner kommer att införas.

- Nu ska vi göra det. Inspektionen gjordes på ekonomiavdelningen men vi kommer nu att utarbeta rutiner för hela kommunen, säger han.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons