Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevet ingenting värt?

Annons

Leif Andersson tolkade brevet från markingenjör Jan Persson som att det var klart att arrendatorerna verkligen skulle få köpa tomterna. Det skriftliga beskedet kändes som en lättnad efter att man diskuterat saken med kommunen i tio år.

Men i torsdags gjorde en majoritet i kommunens planberedning klart att försäljning av tomterna stoppas tills vidare. Som skäl angavs att bara tre av de tio arrendatorerna vill vara med och betala den gemensamma va-anläggning som kommunen avsåg att bygga.

Som NLT berättade i fredagstidningen så överraskades Leif Andersson av det nya beslutet.

I all synnerhet som Jan Persson i brevet från den 16 oktober skrivit att "genom att vi nu går ut med erbjudandet om försäljning kommer kommunen därför att släppa frågan om att försöka hitta en gemensam lösning på vatten- och avloppsfrågan". "Den frågan får ni nu ta hand om själva."

NLT talade på fredagen med kommunalrådet Roger Stål, byggnadsnämndens ordförande Lars Helsing, tekniska nämndens ordförande Sören Finnström och miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Ingrid Holmström, alla socialdemokrater. Ingen av dem sade sig ha kännedom om formuleringen i brevet.

- Vad jag kan minnas så har jag inte hört talas om det. Men det är mycket möjligt att jag har glömt det, säger Lars Helsing.

- Det där har jag ingen aning om, säger Sören Finnström som menar att formuleringen kan förefalla underlig mot bakgrund av hur resonemanget fördes på planberedningen.

- Jag har inget minne av det, säger Ingrid Holmström som betonar att miljönämnden kommer att kräva att det installeras en gemensam vatten- och avloppsanläggning med hög säkerhet.

- Av princip så tillåter vi inte enskilda avlopp i närheten av vattentäkter som ju Norra Hörken är för Grängesberg.

- Om det inträffar en olycka så kan det hända mycket tråkiga saker med vattentäkten, betonar Holmström.

Vad menar du med olyckor?

- Ja, det värsta som kan hända är ju att det går hål i en sluten avloppstank. Man måste vara extra försiktig i närheten av en vattentäkt.

Lars Helsing kan inte säga något säkert men gissar att frågan om en gemensam anläggning åter blivit aktuell i vinter. Detta i samband med att kommunen beslutat att sälja sex tomter utöver de tio arrendetomterna.

- Styckar man av fler tomter och det blir ett större område så kan frågan om en gemensam anläggning åter ha kommit upp, funderar Helsing.

Kommunalrådet Roger Stål:

- Det har varit en massa turer och bland annat har det sagts att vi skulle sälja tomterna och att köparna skulle få lösa avloppsfrågan.

- Men så har vi tänkt ett varv till och kommit fram till att det inte är rimligt att vi säljer tomter som ägarna inte kan göra något åt. De kan inte bygga ut eftersom miljö och hälsa inte godkänner enskilda avlopp.

- Man måste vara rak och säga att de som arrenderar tomterna måste sätta sig ned och komma överens. Här har de chansen att få köpa jättefina och attraktiva strandtomter, påpekar kommunalrådet.

Vad händer om inte alla arrendatorerna vill haka på och vara med och betala vatten- och avloppsanläggningen som enligt uppgift kostar 1,6 miljoner kronor?

Förmodligen ingenting.

- Man får väl säga att det här ärendet inte har högsta prioritet i dag, säger Lars Helsing som satt ordförande vid torsdagens planberedning.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons