Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Förnybar energi i stadig utveckling

Annons

Falu Kuriren publicerade den 5 februari en ledare med grova felaktigheter om energiläget i vårt land och hela jorden. Månne detta var ett utslag av fortsatt partilåsning om denna mycket viktiga fråga för mänsklighetens fortsatta levnad på denna jord. Detta beklagar jag djupt. Det är dags att sluta sprätta iväg känslomässiga åsikter utan grund i kunskap.

Alltsedan omröstningstiden för drygt 20 år sedan har en utveckling för effektivare energianvändning och utveckling av systemen för förnybar energi baktalats och beljugits, ja på annat sätt går det inte att beteckna det Falu Kuriren för fram i sin ledare.

FK påstår att alternativen inte utvecklats. Man vägrar se det som faktiskt har hänt. Under 80-talet fördubblades kärnkraftens elproduktion och detta användes till stor del för att byta ut olja för värmeändamål. Men det låg också som en effektiv broms för intresset av annan elproduktion. Detta är ett faktum.

Den utveckling av vindkraft som Danmark haft där 13 procent av elen i dag kommer från denna källa var inte intressant i Sverige med vårt stora utbud av el, att sedan vindkraft är Danmarks näst största exportprodukt och att cirka 10 000 personer arbetar inom denna bransch är i detta sammanhang bisaker. I Sverige har nyligen utbyggnaden kommit igång och möjligheterna är stora, vilket även ABB nu satsar på.

Sedan 1980 har dessutom användningen av biobränslen fördubblats till nära 100 TWh, i huvudsak värme men också till en del el i kraftvärme. Detta ska jämföras med kärnkraftens cirka 55 Twh eller enligt energiläget 2001, utgiven av Statens energimyndighet. Pelletsmarknaden utvecklas hela tiden även om dagens efterfrågan på villapellets har tagit producenterna på sängen.

Vad beträffar solenergi är läget svårare och takten i utbyggnaden på tok för långsam.

Tekniken finns, den fungerar och i fallet Bostadsbolaget Eksta i Kungsbacka med erfarenhet av runt 7 000 kvadratmeter i cirka 12 bostadsområden sedan snart 20 år producerar den stabilt till ett pris under elen och står för upp till 40 procent av värmebehovet i husen.

Avsaknaden av energipolitik värd namnet och den överutbyggda kärnkraften är en stor del av svaret på varför vi inte sett framväxten av ett hållbart energisystem.

FK påstår dessutom att kärnkraften skulle svara för en mycket stor del av klotets energiproduktion. Denna mycket stora andel är 7 procent och då är inte den stora användningen av ved med i statistiken.

Nej, FK, sluta upp med ert bakåtsträvande! Läs på och gärna då FN:s rapport "Energy after Rio" där man bland annat reder ut vad en mycket stor användning av kärnkraft skulle få för ödesdigra konsekvenser! Den läsningen borde få er att tänka om. Bejaka i stället energieffektivare teknik och de oerhörda resurser som solen öser över oss i olika former! Det är hög tid att arbeta konstruktivt för det långsiktigt hållbara. Välkommen, FK!

Kjell Gustafsson, Falun

Svar direkt:

Det var många entusiastiska ord om de "gröna", förnyelsebara energislagens strålande framtidsutsikter. Entusiasm i alla ära - dessa förträffliga energiformer svarar i dag endast för mindre än en halv procent av Sveriges totala energiproduktion. Kjell Gustafsson må svepande förklara detta med "avsaknaden av en energipolitik värd namnet". Vi misstänker att betydligt fler knepiga orsakssammanhang finns bakom det faktum att de gröna energialternativen hittills hävdat sig dåligt i marknadsekonomins samhälle.

Sverige och andra industristater torde få dras med kärnkraften i många år framöver. Särskilt som väljaropinionen numera utvecklas i kärnkraftsvänlig riktning.

Hans Lindquist

pol red

Mer läsning

Annons