Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Bibel och friskola

Annons

När skolan i allmänhet brottas med problem som mobbning, våld och bristande respekt för normer och värderingar etc, handlar kritiken mot Livets Ords friskolor om att deras läroplan förespråkar lydnad mot rådande normer och ordningar, dvs ett respektfullt uppträdande mot andra människor. Tydligen finns det också kritik mot att man jämställer evolutionsläran med bibelns vision av jordens och människans uppkomst.

Detta är något som verkar uppröra ledaren på FK så till den milda grad att Skolverket uppmanas att agera med kraft.

Vad nu detta skulle innebära? Skulle det innebära att dessa skolor fråntas sin rätt att existera på sådana grunder verkar det minst sagt absurt. I så fall accepteras ingen kritik alls mot dessa skolor. Om den kommunala skolan varit så känslig för kritik, skulle flera av dessa knappast ha något existensberättigande i dag. Det märkliga är att den kristna trons lära och etik som var grundstenar i den allmänna skolan för ett halvt sekel sedan, nu kan klassas som "extrema fundamentala stolligheter", för att citera ledaren i FK.

Den kristna läran får tydligen i dagsläget bara undervisas inom den ateistiska vetenskapens riktlinjer, nu när evolutionsläran oavbrutet har vunnit terräng. Något som i och för sig kristendomen gjort i än större skala internationellt sett.

Eleverna har rätt till sanningen förordar ledaren på FK. Men problemet är väl just att man har olika uppfattningar om vad som är sanningen. Bibelns skapelselära kontra evolutionsläran, kan diskuteras i det oändliga. "Extrema fundamentalister" finnes uppenbarligen i bägge led, av FK ledaren:s säkra utlåtanden att bedöma.

Rätten till kristna friskolor är en hörnsten i religionsfriheten. Det är föräldrarna och inte staten som ska avgöra vilken ideologisk profil deras barns undervisning ska ha.

Jimmy Ljungdahl, Falun

Svar i huvudledaren.

Mer läsning

Annons