Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev om brott irriterar

Annons

Att samhället ska reagera snabbare vid första brottet har kommunen sagt tidigare. Men enligt Ulla Olsson, m, ger det fel signaler när socialförvaltningen skickar ut brev till hemmen, där det står att barnet begått ett brott, men att det inte betraktas som allvarligt.

- Sluta skicka ut sådana brev! uppmanar Ulla Olsson.

- Att unga begår brott är allvarligt.

Debatten drar igång när politikerna behandlar moderaternas förslag om att ta fram en handlingsplan för att hindra unga brottslingar att återfalla i brott. En snabb reaktion vid första brottet ingår i det program mot brottslighet kommunen antagit tidigare. Men att skicka ut ett brev där man talar om att brottet inte är allvarligt tycker Ulla Olsson ger helt fel signaler till hemmen. Göte Johansson instämmer i att tonen kan låta mild, men säger att föräldrarna i de flesta fall reagerar och tar tag i saken.

- Vi är överens om detta, att det ska vara tydligt, det är vi inte oense om, säger Kristina Svensson, s, socialnämndens ordförande.

Men Ulla Olsson är inte nöjd med det resonemanget och det blir omröstning i kommunfullmäktige, där s-majoriteten beslutar att det program om brottsbekämpning som antagits är tillräcklig grund för att jobba vidare.

Kristina Svensson kan också glädjas åt att brottsligheten minskar i kommunen. Även om Borlänge ligger kvar på tio-värstalistan i landet:

- År 2000 hade vi mest brottslighet i landet i förhållande till invånarantalet. 2001 låg vi sjua och 2002 hamnade vi nia.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons