Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband till (nästan) alla i länet

Annons

Efter en lång förberedelsetid går nu startskottet för nästa steg i bredbandsutbyggnaden. Alla dalakommuner utom Vansbro är med i projektet som Dalarnas kommunförbund samordnar.

Det går ut på att få till ett regionalt stomnät som binder samman kommunhuvudorterna. På det ska ett mindre ortssammanbindande nät kopplas och till det läggs lokala områdesnät.

En del av bredbandsnätet finns redan men det gäller att koppla ihop det med nya delar så att alltsammans blir en helhet. Det ska inte finnas några hinder för kommunikationen mellan orterna vilket bland annat innebär att om uppstår problem någonstans ska det gå att komma fram andra vägar.

- Detta är inte bara en IT-fråga utan också en samhällsbyggnads- och infrastrukturfråga, säger Faluns IT-chef Janne Fors.

Till sitt förfogande för utbyggnaden har nu dalakommunerna 420 miljoner kronor. 102 miljoner kronor lägger de själva och resten kommer i form av bland annat stats- och EU-bidrag.

De olika IT-operatörerna ska nu få lägga bud på hela paketet med både stomnätet och de kommununika delarna. De förväntas också själva uppge vad de vill investera i utbyggnaden. Enligt konceptet ska de tillsammans bidra med 25 procent av kostnaderna.

- Det här är inte en regelrätt upphandling utan liknar mer en auktion, säger Janne Fors.

Att kommunerna väljer det här sättet att samarbeta beror på att de svårligen var och en för sig kunnat ordna sina bitar i kontakterna med IT-jättarna på bästa och mest ekonomiska sätt.

- Det är också svårt för mindre kommuner att dra till sig stora operatörers intresse. Samverkan ger en större marknad och därmed bli regionen intressantare för operatörerna. Det ökar också konkurrensen, säger ordföranden för Dalarnas kommunförbund Ann Beskow.

I dag har 70 procent av dalfolket tillgång till bredband. Men den nya uppbyggnaden kommer 90 procent att få det. Det innebär att även orter under 3 000 invånare kommer med och det ökar landsbygdens möjligheter till utveckling, påpekar Janne Fors.

Enligt tidsplanen ska IT-operatörerna komma in med sina bud före 9 september. Sedan tar det en tid innan buden är värderade och kontrakten skrivna. Själva utbyggnaden startar därför inte förrän nästa år. De första hopkopplingarna av nätet kan då ske tidigast andra kvartalet.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons