Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bred klack är ute"

Annons

Möter du Anna på stan kommer du att tro att hon är tagen ur tv-serien Sex and the city. Så är inte fallet, hon jobbar på café och hade en av rollerna i Dalaparadiset som gick på Dalateatern i höstas.

För ett och ett halvt år sedan flyttade hon hit från Lund för att plugga på högskolan. före det gick hon taldramatisk i Göteborg. Alltså en tjej med många järn i elden.

När Anna var liten vägrade hon att ha byxor på sig,

- Jag ville vara prinsessa och hade alltid små klänningar.

Kläder var viktigt, speciellt när hon som 13-åring blev medveten om politiken.

- Jag ville visa vem jag var och i vänsterrörelsen vill man ha speciella kläder, säger Anna och ler. Det var då det satte i gång, utsvängda brallor fanns inte så hon fick sy själv.

I dag handlar hon sina kläder på allt från secondhandbutiker till dyra märken. Och intresset för att experimentera med kläder bli större.

Var får du din inspiration ifrån?

- Jag hittar gamla veckotidningar på loppis. Secondhandbutiker är perfekt och jag gillar 40-talet, större kjolar och roliga frisyrer. Historiska kläder över huvud taget är spännande, allt från 20- till 50-talskläder.

Hur kommer du att klä dig i vår?

- Mycket mer vidd i kjolen, mycket volanger. Jeanskjol med volang men inte bara på kjolar, på allt. Jag kommer blanda gulligt och blommigt med trasigt och avrivet. Och sommarens hit kommer definitivt att bli 80-talssandaletten.

Annas favoritdesigner heter Vivianne Westwood. Hon kom med punkvågen, nu är hon 70 år och ritar för cat-walken.

- Det roliga med henne är att hon gör roliga kläder med mycket färger, blommor och spetsar, säger Anna.

Enligt Anna kan man hitta allt på loppis, bara en sådan enkel grej som gamla ljusmanschetter. De går utmärkt att sy fast på kläderna, plastblad och blommor. I vår är allt tillåtet.

Något som Anna dock varnar för är bred klack och buffaloskor.

- Det är ute!

HANNAH RISANDER

Mer läsning

Annons