Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bratt tror på Dan – som staty på Brända tomten

Annons

Förslaget kommer från kände idégivaren Bertil Bratt och lanseras mitt under den pågående Dan Andersson-veckan.
– Nu är det dags för politiker och tjänstemän att på allvar ge Ludvika en plats på den turistiska kartan, säger Bratt.
– En orsak till varför folk inte stannar i Ludvika är att det inte finns någonting i själva centrum. Det finns ingenting med symbolvärde för bygden längs gågatan, konstaterar han.
I Kyrkparken har man förvisso DA-bysten som kan uppfattas som en karikatyr. Det kan vara en förklaring till varför den inte så sällan skändas med färg och utsätts för diverse spektakel.
– Det är inga turister som hittar till den och dessutom är den ful. Den skulle passa bättre i minneslunden på Lyvikskyrkogården.
– I andra städer vet man att ta vara på de litterära begåvningarnas minne, fortsätter Bratt och hänvisar till bland annat Filipstad som har Ferlin på en parkbänk, Karlstad där såväl Selma som Fröding och Ferlin står staty på centrala platser och drar massor av turister. Arvika ståtar med Elis i Taserud och ”Fiskmannen”.
Att Bratt lanserar sin giv under DA-veckan är ett taktiskt drag. Nu är många Dan Andersson-vänner från när och fjärran på plats i bygden. Det hoppas Bratt kan ge draghjälp när ärendet går vidare inom den kommunala beslutsapparaten.
Han fullkomligt brinner av iver och har redan börjat fundera på vilka som är lämpliga sponsorer. Ett värdigt monument kostar en slant, det är han väl medveten om. Men resurser finns bara man kan väcka intresse ?
– Sätt vår nationalskald i centrum. Då fattar folk vad det är fråga om. Som det är nu tar vi inte vara på Dan Anderssons attraktionsvärde som kommunens största turistmagnet.
– När jag flyttade hit 1960 var Ludvika mina drömmars stad och jag har min vision om ett vackrare centrum.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons