Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bratt om Systemet och Brattsystemet

Annons

Uttrycket Brattsystemet kommer från doktor Ivan Bratts motbokssystem som varade från 1921-1955.

Det så kallade förmyndarsystemet avskaffades med mottot Frihet under ansvar.

Författaren och etikforskaren Carl Hamilton vid Handelshögskolan har gjort ingående studier om spritens historia i Sverige. "Mina studier har lärt mig att Brattsystemet med alkoholransonering och motbok som varade mellan 1921 och 1955, hade en stor betydelse för vår utveckling till välfärdsland."

Det var spritreglering via motbok - Brattsystemet - som fick stopp på det stora superiet. Carl Hamiltons avsked från Handelshögskolan kom när han avslöjade det fantastiska Absolut Vodka som inget annat än Renat Brännvin.

Denna sprit såldes i kopiösa mängder i USA och Tyskland. Finansminister Bosse Ringholm berättade stolt att nettovinsten blev över 100 miljoner per år. Samtidigt vet vi att totalkostnaderna för hela samhället, nu när den fria införselmängden slår igenom på marknaden, kommer att uppgå till 150 miljarder per år.

Här borde alkoholen stå för sina egna skadeverkningar och inte skattebetalarna. Alkoholdöden i Skåne har i år ökat med 30 procent medan alkoholflödet bara ökar. Kära politiker, vakna. Glöm inte människorna bakom denna tragedi, titta i backspegeln. Ni folkvalda har huvudansvaret för att detta sker i samhället.

BERTIL BRATT

Mer läsning

Annons